Tedaviye dirençli kronik blefaritli olgularda demodex paraziti varlığının araştırılması - Tanrıverdi, Cafer; Demirci, Göktu?; Balcı, Özlem; Odabaşı, Mahmut; Özsütçü, Mustafa (My University, 2018)
Amaç: Demodex akarı, zorunlu bir ektoparazit olup, insanda özellikle kıl folikülleri, kirpik kökleri ve yağ salgı bezlerine yerleşmektedir. Bu çalışmanın amacı tedaviye dirençli kronik blefaritli olgularda Demodex enfestasyonu varlığını araştırmaktır. Yöntemler: Çalışmaya İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği’ne başvuran kronik blefarit tanısı alan olgular dahil edildi. Tüm olgular daha önce en az üç kez blefarit tedavisi almış idi. Hastalardan blefaritin yoğun olduğu alanda bulunan kirpiklerinden 3-4 adet örnek alınarak ışık mikroskobu altında incelendi. Işık mikroskobunda 10x ve 40x büyütmede incelenen alanda bir veya daha fazla Demodex parazitinin görülmesi pozitif olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 153 olgu dahil edildi. Olguların 79’u (%51,6) erkek, 74’ü (%48,4) kadın idi. Ortalama yaş 43,1±9,7 olarak bulundu. Işık mikroskopisi ile yapılan inceleme sonucunda 153 kronik blefaritli olgunun 69’unda (%45,1) kirpik foliküllerinde Demodex paraziti varlığı tespit edildi. Sonuç: Özellikle tedaviye dirençli kronik blefaritli olgularda Demodex enfestasyonunun mutlaka göz önüne alınması gerektiğini, parazitin tedavi öncesinde rutin olarak aranmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz.

OBJECTIVE: Demodex acari is an obligate ectoparasite, and it is usually located in the human hair follicles, eyelash roots, and sebaceous glands. The aim of this study was to investigate the presence of Demodex infestation in chronic blepharitis cases that are resistant to therapy. METHODS: Patients who were admitted at the Istanbul Medipol University School of Medicine Hospital with a diagnosis of chronic blepharitis were included. All cases received conventional therapy at least three times. Three or four eyelash samples from patients with blepharitis were collected and examined under light microscopy. For the diagnosis, the presence of one or more Demodex parasites at 10× and 40× magnification by a light microscope was considered as positive for infestation. RESULTS: Overall, 153 cases were included in the study. Of the cases, 79 (51.6%) were males and 74 (48.4%) were females. The mean age was 43.1±9.7 years. The presence of D. acari in the follicles of the eyelashes in patients with chronic blepharitis was found in 69 (45.1%) cases. CONCLUSION: D. acari should be considered in patients with chronic blepharitis, especially in treatment-resistant cases. We believe that it would be useful to search for the parasite in patients with blepharitis prior to treatment on a routine basis.
Investigation of demodex parasite existence in treatment-resistant chronic blepharitis cases
Keywords: Demodex; Ektoparazit; Blefarit; Ectoparasite; Blepharitis