Konut kredilerinin ekonomik büyümeye etkileri: Türk bankacılık sektörü üzerine ekonometrik bir analiz - Kavak, Pınar Tuğçe (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de kullandırılan konut kredilerinin ekonomik büyümeye etkisinin olup olmadığı belirlenmesidir. Bu kapsamda, konut kredisi değişkenini temsilen konut kredilerinin toplam kredilere oranı, ekonomik büyüme bağlamında ise GSYİH rakamının bir önceki döneme göre artış hızı dikkate alınmıştır. Ayrıca, söz konusu değişkenlere ait 2005:1-2017:3 dönem aralığındaki 3 aylık veriler incelenmiştir. Öte yandan, bahsi geçen amaca ulaşılabilmek için Engle-Granger eş bütünleşme analizinden faydalanılmıştır. Analiz sürecinde ilk olarak ilgili değişkenler ADF birim kök testine tabi tutulmuş ve her iki değişkenin de birinci sıra farkları alınarak durağan hale geldiği anlaşılmıştır. Bunun ardından, konut kredisi bağımsız değişken, ekonomik büyüme de bağımlı değişken olacak şekilde regresyon analizi yapılmış ve hata terimi serileri elde edilmiştir. İlgili serinin de düzeyde durağan çıkması sonucunda, Türkiye'deki konut kredileri miktarı ve ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar dikkate alındığında, ekonomik büyümenin arttırılabilmesi amacıyla, Türkiye'de konut kredilerinin teşvik edilmesinin yerinde olacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda, devletin konut kredilerini teşvik edilmesi yönünde, vergi avantajı, bankalar üzerinde de bazı uygulamalar yapılması, devlet dairelerinde karşılaşılan masrafların kaldırılması ve faiz oranlarının düşürülmesi yerinde olacaktır. Bu sayede, konut krediler daha cazip hale gelecek ve bu durum da ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Belirtilen süreçte önemli olan bir diğer husus da konut kredisi rakamlarını arttırmaya çalışırken karşılaşılabilecek risklerin minimize edilmeye çalışılmasının gerekliliğidir. Örnek olarak, söz konusu kredilerin finansal durumu düşük kişiler tarafından kullanılmaması amacıyla bankaların kredi kullandıracakları müşteri seçimine ilişkin minimum koşulları belirleyen bir kural setinin kamu otoritesi tarafından bir kanun olarak belirlenmesi yerinde olacaktır.

The purpose of this study is to determine whether mortgage loans have an influence on economic growth in Turkey. In this context, as the variable of the mortgage, the ratio of the mortgage loans to the total loans is taken into consideration. Also, the increase ratio in GDP is used as an economic growth variable. In addition to this situation, quarterly data of these variables for the periods between 2005:1 and 2017:3 is examined. On the other hand, Engle-Granger cointegration analysis is considered in this study in order to reach this objective. In the analysis process, firstly, the variables are subjected to the ADF unit root test and it is understood that both variables become stationary by taking first order differences. Moreover, regression analysis is conducted with mortgage loans as the independent variable and economic growth as dependent variable and error series are obtained. Because error term series are stationary on their level values, it is identified that there is a long-term relationship between mortgage loans and economic growth in Turkey. By considering these results, it is recommended to encourage mortgage loans in order to increase economic growth. Within this framework, it is thought that government should take actions to increase mortgage loans, such as tax incentives, implementing some regulations on the banks, removal of costs incurred in government offices and reduction of interest rates. With the help of these actions, mortgage loans become more attractive for the people and it has a contributing influence on the economic growth. Another important issue in the mentioned process is the necessity of taking actions to minimize the risks that may arise while trying to increase the mortgage loans. As an example, it would be appropriate for the public authority to designate a set of rules that sets the minimum requirements fort he banks regarding customer selection. Owing to these conditions, it can be prevented to give loans fort he people who have low credibility.
The effects of mortgage loans on economic growth: Aneconometric analysis on Turkish banking sector
Keywords: Bankacılık Sektörü; Konut Kredisi; Ekonomi; Büyüme; Engle-Granger Eş Bütünleşme Analizi; Banking Sector; Mortgage Loans; Economy; Growth; Engle-Granger Co- integration Analysis