Ameliyathane çalışanlarında ekip çalışması ile iş doyumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi - Yüce, Aylin (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Ameliyathaneler gerilimin ve iş baskısının yoğun yaşandığı hastane birimleridir. Güvenli, etkin tedavi ve bakım girişimlerinin sağlanması ve sürdürülmesine katkıda bulunacağı düşünülerek, ameliyathane çalışanlarında ekip çalışması ile iş doyumu arasındaki ilişkin değerlendirilmesi amacı ile gerçekleştirildi. Çalışma Mart - Ağustos 2013 tarihleri arasında özel üniversiteye bağlı hastanelerin ameliyathanelerinde çalışan 220 kişi çalışmanın evrenini, örneklemi ise çalışmaya katılmayı kabul eden 137 kişi oluşturdu. Veri toplamada literatür doğrultusunda hazırlanan çalışanların tanıtıcı özellikleri, Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği (EÇTÖ) ve Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanıldı. EÇTÖ likert tipte olup, ekip yapısı, liderlik, durum izlemi, karşılıklı destek, iletişim ve etkilenme düzeyini içeren altı alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçekten alınan en yüksek puan 140?dır. İş doyum ölçeğinden alınan puan üç?ten küçük ise iş doyumu düşük, üç?ten büyük ise iş doyumu yüksek olarak değerlendirilmektedir. Veriler SPSS 18 programı kullanılarak "student t", "Kruskal Wallis Testi", "Tek Yönlü Varyans Analizi", "LSD Çoklu karşılaştırma Testi" ile değerlendirilmistir. Çalışanların tanıtıcı özellikleri incelendiğinde; %32,8?si 26-35 yaş aralığında, %67.2?si kadın, %31.4?ünün 10 yıl ve üzeri mesleki deneyimi olduğu ve % 51,8?inin 1-4 yıl arasında kurumda çalıştıkları belirlendi. Çalışanların EÇTÖ?leri (122,62;57-140) ve genel iş doyumlarının iyi düzeyde (3,52;1,9-5,0) olduğu saptanmıştır. Çalışanların tanıtıcı özellikleri ile EÇTÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında; eğitim durumu, medeni durum, pozisyon, yaş grubu, mesleki deneyimin etkili olduğu belirlenmiştir. EÇTÖ?nin alt boyutu olan ekibin yapısında, çalışanların tanıtıcı özelliklerinin tamamının önemli olduğu belirlendi. Genel iş doyumu ile EÇTÖ arasındaki ilişki incelendiğinde, ekibin yapısı, liderlik, durum izlemi, iletişim boyutları arasında pozitif; karşılıklı destek boyutu arasında ise negatif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda ameliyathane çalışanların EÇTÖ ve iş doyumlarının iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çalışanların EÇTÖ puan ortalamaları arttığında genel iş doyum puan ortalamalarının da arttığı bulunmuştur. Ameliyathane çalışanlarında EÇTÖ ve iş doyumlarının daha yüksek olmasını sağlayacak verimli iş ortamanının oluşturulması, karşılıklı destek düzeyinin artırılması önerilmektedir.

Operating theaters are really intensive areas for work pressure and tension. For secure, and effective treatments and care attempts, we have realized the consideration between job satisfaction and team work for operating theaters employees by complementary type. This studying has been completed between March 2014 and august 2013 by 137 of 220 employees who have accepted to involve this studying and have been working for private hospital operating theaters. For data collecting, we have drawn on team work attitudes? scale (EÇTÖ) and Minnesota job satisfaction scale. EÇTÖ has a type of Likert scale and consists of team type, leadership, impression of status, mutual support, contagion and communication.The maximum score is 140 for this scale. The consideration for job satisfaction the gotten score is smaller than 3 means job satisfaction is low, if it is bigger than 3, means job satisfaction is high. All of the collected data?s are analyzed by using, SPSS 18, student t", "Kruskal Wallis Test", "one-way analysis of variance", "LSD multiple comparison test. While we have examined the employees specifications, 32,8% of employees are between 26-35 ages, 67,2% of employees are women, 31,4% of employees have more than 10 years experiences and 51,8% of employees have an experience between 1 to 4 years. We have determined the EÇTÖ scores of the operating theaters employees are (122, 62; 57-140) and general job satisfactions are (3, 52; 1, 9-5, 0). We have also determined the employees? specs by considering EÇTÖ score and found the EÇTÖ score has been influenced by material status, education status, position, age, and experience When we have analyzed the relation between EÇTÖ and Job satisfaction, we have found a positive situation for type of team, leadership and communication status. And we have found a negative situation for mutual support. For conclusion we have seen a good status for EÇTÖ and job satisfaction situation for operating heather employees. When EÇTÖ score is getting higher, the job satisfaction score is also getting higher. Our suggestion is fort his consideration, to make more efficient places to get higher scores and job satisfactions status to have more mutual support.
Keywords: Ameliyathane; İş Doyumu; Ekip Çalışması; Tutum; Sağlık Ekibi; Operating Theaters; Job Satisfaction; Team Work; Attitude; Health Team