Pediatrik astımda kaygı, depresyon, somatizasyon ve yaşam kalitesi ile serum IgE düzeyi ilişkisi - Aktan, Z. Deniz; Sertel Berk, Özlem; Erdoğan, Fırat; Öktem, Sedat (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı çocuklarda astım şiddeti il”e depresyon, açık kaygı, yaşam kalitesi, somatizasyon gibi değişkenleri ve astımda bağışıklık sistemi belirleyicilerinden olan IgE düzeyi arasındaki olası ilişkiyi analiz etmektir. Toplamda 141 katılımcının bulunduğu bu çalışmanın örneklemini 6-12 yaş arası astımlı çocuklar oluşturmaktadır. Katılımcıların ruh sağlığı belirtilerini değerlendirmek adına Çocuk Depresyon Ölçeği, Çocuklar İçin Açık Kaygı Ölçeği, Pediatrik Astımda Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Davranış Değerlendirme Ölçeğinin Somatik Yakınmalar Alt Ölçeği kullanılmıştır. Astım şiddeti, astım kontrol düzeyi üzerinden uzman hekimlerce değerlendirilirken, Serum IgE düzeyleri ELISA tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Kontrolsüz astım grubunda bulunan katılımcıların açık kaygı puanlarıyla IgE düzeyleri arasında orta düzeyde anlamlı yüksek korelasyon olduğu görülmüştür. Araştırma verileri değerlendirildiğinde, ruh sağlığı değişkenlerinden açık kaygı ile astımda bağışıklık sistemi belirleyicilerinden olan IgE düzeyi arasındaki ilişkinin, astım hastalığının şiddeti üzerinde etkili olabileceği yönünde veriler elde edildiğinden, gelecek araştırmaların söz konusu ilişkiyi psikonöroimmunolojik açıdan derinlemesine incelemesi önerilmektedir.

The main purpose of the current study is to explore the potential relationship of asthma with depression, somatic predisposition, quality of life, manifest anxiety and Serum levels of IgE level. 141 participants between 6 and 12 years old were recruited and the following scales were used: Child Depression Inventory, Revised Version of Child Manifest Anxiety Scale, Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire and the Somatic Complaints Subscale of Child Behavior Check List. Based on asthma control level, severity of asthma was assessed by the specialists and the serum levels of IgE were assessed by using ELISA technique. The results indicated that there was a highly correlated relationship between serum levels of IgE and manifest anxiety levels among uncontrolled asthma group. These results suggested that, since the strong correlational relationship between the serum levels of IgE and manifest anxiety would have an effect on asthma control, future research should focus on this relationship from the aspect of psychoneuroimmunology.
Relationship between serum IgE level and anxiety, depression, somatization and quality of life in pediatric asthma
Keywords: Astım; Çocukluk Çağı Astımı; IgE; Ruhsal Belirtiler; Asthma; Pediatric Asthma; IgE; Mental Health Symptoms