Cerrahi hemşirelerinin bireysel yenilikçilik ve profesyonellik düzeylerinin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarına etkisi - Himmet, Safiye (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu araştırma cerrahi hemşirelerinin bireysel yenilikçilik ve profesyonellik düzeylerinin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı olarak planlandı. Araştırma 10.05.2019-20.06.2019 tarihleri arasında İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Araştırmanın evreni bu hastanelerin cerrahi kliniklerinde çalışan 665 hemşireden, örneklemi ise örneklem seçim kriterlerine uyan 500 hemşireden oluşmaktadır. Evreni temsil oranı %75,18 dir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, bireysel ve mesleki özellikler bilgi formu, Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği (KDHYTÖ), Bireysel Yenilikçilik Ölçeği (BYÖ), Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği (HPDÖ) kullanıldı. Araştırmamızda hemşirelerin çoğunluğunun 24-30 yaş arasında, %75,2'sinin lisans mezunu olduğu, %40,4'ünün meslekte çalışma süresinin 2-5 yıl arasında, %52,4'ünün servis hemşiresi olarak çalıştığı, %21,6'sının mesleki süreli dergi okuduğu, %64'ünün mesleki bilimsel toplantılara katıldığı, %49,2'sinin mesleki bilimsel araştırma yaptığı saptandı. Kadın hemşirelerin, lisans mezunu olanların, mesleki çalışma süresi 11 yıldan az olanların, cerrahi yoğun bakımda çalışanların, mesleki bilimsel toplantılara katılan ve araştırma yapan hemşirelerin KDHYTÖ, BYÖ ve HPDÖ puanları daha yüksek bulundu. KDHYTÖ toplam puanlarının 59,19±9,25 olup kanıta dayalı hemşirelik tutumlarının orta düzeyde olumlu olduğu bulundu. Hemşirelerin KDHYTÖ de alt boyutları içinde en yüksek puanı İnanç ve Beklentiler, en düşük puanı ise Uygulama Niyeti alt boyutundan aldıkları belirlendi. Hemşirelerin BYÖ-Toplam puanı 65,30±7,95 ile "Kuşkucu" özelliklere sahip oldukları bulundu. Hemşirelerin 119,88±16,50 PDÖ-toplam puanı ile profesyonel değerlerinin iyi düzeyde olduğu belirlendi. Sonuç olarak çalışmamızda, cerrahi hemşirelerinin hem bireysel yenilikçilik düzeyleri ile hem de profesyonel değer düzeyleri ile kanıta dayalı hemşirelik tutumları arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki bulundu.

This thesis was planned in a descriptive, cross-sectional manner and descriptive correlation in order to determine the effect of surgical nurses' individual innovation and professionality levels on evidence-based nursing attitudes. The research was carried out between 10.05.2019-20.06.2019 at Istanbul Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital and Istanbul Medipol Mega University Hospital. The target population of the study consisted of 665 nurses working in the surgical clinics of these hospitals,in case the sample consists of 500 nurses who meet the sample selection criteria. Descriptive Characteristics Information Form. The target population of the study representation rate is % 75,18. Attitude Towards Evidence Based Nursing Questionnaire (EBNAQ), Individual Innovativeness Scale (IIS) , and Nurses' Professional Values Scale (NPVS) were used as data collection tools in the study. In our study, the majority of the nurses were between the ages of 24-30, 75.2% of them were bachelor's degrees, 40.4% had a working period of 2-5 years, 52.4% worked as service nurses, 21.6% read professional periodical journal, 64% attended professional scientific meetings, 49.2% did professional scientific research. Female nurses, those with a bachelor's degree, those with less than 11 years of professional work, those working in the surgical intensive care unit, the nurses who attended professional scientific meetings and conducted research, had higher EBNAQ, IIS and NPVS scores. It was found that the total score of EBNAQ was 59.19 ± 9.25, and the EBNA was moderately positive. It was determined that nurses got the highest score from the sub-dimensions of the beliefs and expectations sub-dimension, the lowest score from the sub-dimension of intention to apply. It was found that the nurses had "Skeptical" features with their IS -Total score of 65.30 ± 7.95. It was determined that the professional values of the nurses were good level with 119.88 ± 16.50 PVS-total score. In conclusion, in our study, there is a moderate positive correlation between surgical nurses' personal innovation levels besides evidence-based nursing attitudes, and a moderate positive relationship between professional values and EBNA.
Individual innovation of surgical nurses and the effect of professionality levels on evidence-based attitude to nursing
Keywords: Bireysel Yenilikçilik; Cerrahi Hemşireliği; Hemşirelerin Profesyonel Değerleri; Kanıta Dayalı Hemşirelik; Evidence-Based Nursing; Individual Innovativeness; Professional Values of Nurses; Surgical Nursing