Kardiyopulmoner bypass kullanılan hastalarda pulsatil ve non-pulsatil akımın kan elemanları üzerine olan travmatik etkilerinin biyokimyasal yöntemlerle karşılaştırılması - Eke, Uğur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Kardiyopulmoner Bypass (KPB), kalbin pompalama ve akciğerlerin gaz değişimi görevinin geçici bir süre kalp-akciğer makinesi ile gerçekleştirilmesi işlemidir. KPB yaygın bir şekilde kullanılıyor olmasına rağmen bazı yan etkileri bulunmaktadır. Kanın fizyolojik olmayan bir sistemde dolaşması, kırmızı kan hücreleri, trombositler, pıhtılaşma faktörleri ve ilgili kan proteinlerine hasar verir buda sistemik inflamatuar yanıtı tetikler. KPB sırasında pulsatil ve non-pulsatil kan akımı uygulanabilmektedir. Bu çalışmada pulsatil ve non-pulsatif akımın kan tranvası üzerine olan etkisi, kan elemanları sayımı ve bazı biyokimya testleri üzerinden karşılaştırıldı. Hemolizin etkisiyle değişiklik gösteren biyokimya parametreleri belirlendi. Bu parametreler Ürik asit, Direkt-İndirekt Bilirubin, AST (Aspartat Amino Transferaz), ALT (Alanin Amino Transferaz) ve LDH (Laktik dehidrogenaz) olarak belirlendi. Ayrıca Hb (Hemoglobin), Hct (Hematokrit), BK (beyaz kan hücresi) ve sayılarıda incelendi. Çalışmamıza KPB cerrahisi ile ameliyat olan toplam 30 hasta dahil edildi. Pulsatil ve non-pulsatil (düz akım) akımın kan elemanlarına etkisini araştırmak üzere 15 hastada non-pulsatil akım (grup I), 15 hastada ise pulsatil akım (grup II) perfüzyonu uygulandı. Hastalardan alınan kan örnekleri pompa giriş öncesinde, protamin verildikten 10 dakika sonra ve yoğun bakım 1. gününde toplandı. Bu kanlardan ve ayrılan plazmalardan ALT, AST, LDH, ürik asit, direkt-indirekt bilirübin, Htc, Hb, BK, Plt çalışıldı. İstatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Bu bulgulara dayanarak; kan elemanlarına travma bakımından, pulsatil akımınla düz akım arasında bir fark olmadığı sonucuna varıldı.

Cardiopulmonary Bypass (CPB) is defined as providing the gas Exchange function of the lungs and the pump function of the heart by the heart-lung machine for a transient period. However, CPB has some side effects, mostly related to the circulation of blood in a non-physiological environment. This causes the damage of blood components, platelets and triggers the coagulation and inflammation cascade. Both pulsatile and non-pulsatile blood flow can be applied during cardiopulmonary bypass. The degree of blood trauma can be measured by the assessment of hemolysis level with biochemical parameters including, uric acid, direct-indirect bilirubin, AST, ALT and LDH. In this study, we aimed to investigate the degree of blood trauma of pulsatile and non-pulsatile flow by comparing blood components counts and biochemical tests. Thirty patients undergoing open heart surgery using cardiopulmonary bypass enrolled in this study. In 15 patients, continuous flow perfusion, (Group I) and in 15 patients pulsatile flow perfusion (Group II) was used during CPB. Blood samples were collected before cardiopulmonary bypass pump, and 10 minutes and 24 hours after from protamine infusion. Samples were centrifuged at 4500 rpm and the levels of ALT, AST, LDH, uric acid and, direct-indirect bilirubin were measured. Hematocrit, hemoglobin, white blood cell and platelets counts were also measured at each sampling time. No, a statistically important difference was found (p>0.05) between each group. So with these data, we made a conclusion that, the pulsatile flow has no superiority to continuous flow with respect to effects on blood trauma.
Comparison of traumatic effects of pulsatile and non-pulsatile flows on the blood components using biochemical tests in patients operated with cardiopulmonary BYPASS
Keywords: Ekstrakorporeal Dolaşım; Hemoliz; Kalp-Akciğer Makinesi; Kardiyopulmoner Bypass; Pulsatil ve Non-Pulsatil Kan Akımı; Cardiopulmonary Bypass; Extracorporeal Circulation; Heart-Lung Machine; Hemolysis; Pulsatile and Non-Pulsatile Perfusion