Eozinofilik özofajitlerin klinik izlemi, epidemiyolojisi ve uygulanan tedavilerin değerlendirilmesi - Yayla Korkmaz, Esra (My University, 2022)
Eozinofilik özofajit (EoE), özefagusta işlev bozukluğuna neden olan eozinofilik inflamasyon ile karakterize kronik immu?n aracılı bir hastalıktır. Eozinofilik özofajit patofizyolojisinde genetik faktörler ve gıda alerjisinin rol oynadığı du?şu?nu?lmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde EoE tanısı konulan hastaların klinik ve laboratuvar bulguları sunulmuş olup tedavi su?reçleri incelenmiştir. Medipol Üniversitesi Çocuk Alerji ve Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalları tarafından Şubat 2014 – Mart 2022 tarihleri arasında endoskopik, klinik ve patolojik bulgularla EoE tanısı konulan hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalardan EoE tanısı ESPGHAN/NASPGHAN'ın 2011 yılında yayınladığı tanı algoritmasına göre konuldu. Hastaların demografik özellikleri, endoskopi ve biyopsi sonuçları, eozinofil sayısı, Ig E du?zeyi, atopi deri testleri, alerjen spesifik Ig E du?zeyleri, aldıkları tedaviler ve yanıtları analiz edildi. Ayrıca EoE'li çocuklarda semptomları ölçmek için semptom sıklığı ve bu semptomların şiddeti sorgulayan Pediatrik Eozinofilik Özofajit Semptom Skoru (PEÖSS) anketi zamanlı uygulandı. Çalışmaya 49 hasta dahil edilmiştir. EoE tanılı hastaların, ortanca yaşı 73±50 ay olup, 36'sı (%73,5) erkek, 13'u? (%26,5) kızdı. Hastaların ortalama izlem su?resi 10ay (2,5-22) idi. Hastaların 15'inde (%31,2) reaktif havayolu hastalığı, 28 hastada alerjik rinit (%55), 8 hastada atopik dermatit (%16) mevcuttu. Hastaların %31,3'u?nde ailesinde atopi vardı. Hastaların başvuru anındaki en sık göru?len semptomları kusma (%51,2), karın ağrısı (%49,1), bulantı (%46,1), beslenme reddi (%36), takılma hissi (%30,8) idi. İzlem su?resi boyunca hastaların %38'ine 1, %40'ine 2, %14,3'u?ne 3 defa, %2'sine 4, %2'sine 5 defa endoskopi yapılmıştır. İlk endoskopiden alınan biyopside bakılan ortalama eozinofil sayısı 45 ± 28,2 /BBA idi (15-130). Endoskopide en sık göru?len bulgular özofagusta tren rayı %81,6 (n=40), trakealizasyon %59,2 (n=29), hiperemi %46,9 (n=23), beyaz noktalanma %44,9 (n=22) saptanmıştır. Kanda spesifik IgE pozitifliği; yumurta (n=14), inek su?tu? (n=13), ev tozu akarları (n=10), fx7 besin paneli (n=8) şeklinde bulunuştur. Deri prick testinde en yaygın gözlenen duyarlılıklar ise ev tozu akarları (n=7), inek su?tu? (n=5), 2 yumurta beyazı (n=3) olarak saptandı. Son yıllarda çocuklarda EoE sıklığı giderek artmaktadır. Özellikle alerjik rinit, astım gibi alerjik hastalıklar nedeni ile takip edilmekte olan çocukların izleminde, standart tedavilerle yanıt alınamayan gastrointestinal sistem bulguları olması durumunda EoE ayırıcı tanıda mutlaka du?şu?nu?lmelidir. Ayrıca tedavinin zor olması, tedavi ve takipteki uyum problemleri hastalığın uzun dönemde multidisipliner bir şekilde takip edilmesini gerektirmektedir.

Eosinophilic esophagitis (EoE) is a chronic immune-mediated disease characterized by eosinophilic inflammation that causes dysfunction in the esophagus. Genetic factors and food allergy are thought to play a role in the pathophysiology of eosinophilic esophagitis. In this study, clinical and laboratory findings of patients diagnosed with EoE in our clinic were presented and their treatment processes were examined. The data of patients diagnosed with EoE by endoscopic, clinical and pathological findings between February 2014 and March 2022 by Medipol University, Department of Pediatric Allergy and Pediatric Gastroenterology were evaluated retrospectively. The diagnosis of EoE was made according to the diagnosis algorithm published by ESPGHAN/NASPGHAN in 2011. Demographic characteristics, endoscopy and biopsy results, eosinophil count, Ig E level, atopy skin tests, allergen-specific Ig E levels, treatments and responses of the patients were analyzed. In addition, the Pediatric Eosinophilic Esophagitis Symptom Score (PEOSS) questionnaire, which questions the frequency of symptoms and the severity of these symptoms, was applied in time to measure symptoms in children with EoE. 49 patients were included in the study. The median age of patients with EoE was 73±50 months, 36 (73.5%) male and 13 (26.5%) female. The mean follow-up period of the patients was 10 months (2.5-22). Reactive airway disease was present in 15 (31.2%) patients, allergic rhinitis in 28 patients (55%), and atopic dermatitis in 8 patients (16%). There was atopy in the family in 31.3% of the patients. The most common symptoms at the time of admission were vomiting (51.2%), abdominal pain (49.1%), nausea (46.1%), feeding rejection (36%), and a feeling of being stuck (30.8%). During the follow-up period, 38% of the patients underwent endoscopy once, 40% of them 2 times, 14.3% of them 3 times, 2% of them 4 times, and 2% of them 5 times. The mean eosinophil count in the biopsy taken from the first endoscopy was 45 ± 28.2 /BBA (15-130). The most common findings in endoscopy were train rail in the esophagus 81.6% (n=40), trachealization 59.2% (n=29), hyperemia 46.9% (n=23), 4 white spotting 44.9% (n=22) ) was detected. Specific IgE positivity in blood; eggs (n=14), cow's milk (n=13), house dust mites (n=10), fx7 food panel (n=8). The most common sensitivities observed in the skin prick test were house dust mites (n=7), cow's milk (n=5), and egg white (n=3). In recent years, the frequency of EoE has been increasing in children. EoE should definitely be considered in the differential diagnosis, especially in the follow-up of children who are being followed up for allergic diseases such as allergic rhinitis and asthma, and in case of gastrointestinal system findings that do not respond to standard treatments. In addition, the difficulty of treatment and the problems of compliance in treatment and follow-up require long-term multidisciplinary follow-up of the disease.
Keywords: Eozinofilik Özofajit; Çocuk; Klinik İzlem; Tedavi; Semptom Skoru; Eosinophilic Esophagitis; Children; Clinical Follow-Up; Treatment; Symptom Score