Aile uyumu, mutluluk korkusu ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin tespit edilmesine yönelik bir araştırma - Erkoç, Beyza; Lotfi, Sayra; Danış, Mehmet Zafer (AVES, 2021)
Amaç: Bu araştırma ile bireylerin aile uyumları, mutluluk korkuları ve psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi ve elde edilen sonuçların sosyal hizmet bakış açısı ile değerlendirilerek öneriler getirilebilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma 12.08.2020-12.09.2020 tarihleri arasında Mersin İli Merkez ve İlçelerinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri 412 birey ile elektronik tabanlı anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada aile uyumu, mutluluk korkusu ve psikolojik iyi oluş ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Korelasyon değerlerine göre aile uyumu puanları ile mutluluk korkusu arasında r = ?0,04 düzeyinde negatif, düşük ve anlamsız ilişki tespit edilmiştir. Aile uyumu ile psikolojik iyi oluş arasında r = 0,64 düzeyinde pozitif, anlamlı ve yüksek ilişki bulunmuştur. Mutluluk korkusu ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasında r = ?0,13 düzeyinde negatif, anlamlı ve düşük bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda aile uyumu ve psikolojik iyi oluş düzeyinin görece yüksek olduğu, mutluluk korkusunun ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Aile uyumu ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif yüksek, mutluluk korkusu arasında negatif düşük ilişki bulunmuştur. Aile uyumu ve mutluluk korkusunun psikolojik iyi oluşun anlamlı yordayıcıları olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca mutluluk korkusu, aile uyumu ve psikolojik iyi oluşun bazı sosyo-demografik özelliklere göre farklılaştığı bulunmuştur.

Objective: With this study, it was aimed to determine the relationship between individual-family fit and cherophobia and psychological well-being of individuals and to make recommendations by evaluating the obtained results from a social work perspective. Material and Methods: The study was conducted using an electronic-based questionnaire method with 412 individuals aged 18 and over residing in Mersin City Centre and Districts between August 12, 2020 and September 12, 2020. Family fit, cherophobia, and psychological well-being scales were used in the study. Results: According to the correlation values, a negative, low and insignificant relationship was found between family fit scores and cherophobia at the r = ?0.04 level. A positive, significant and high relationship at r = 0.64 was found between family fit and psychological well-being. A negative, significant and low relationship was found between cherophobia and psychological well-being at the level of r = ?0.13. Conclusion: As a result of the study, it was determined that family fit and psychological well-being were relatively high, while cherophobia was moderate. A positive high relationship was found between family fit and psychological well-being, and a negative low relationship was found between family fit and cherophobia. It was determined that family fit and cherophobia are significant predictors of psychological well-being. It was also found in the study that cherophobia, family fit and psychological well-being differ according to some socio-demographic characteristics.
A study to determine the relationship between family fit, cherophobia and psychological well-being
Keywords: Aile Uyumu; Mutluluk Korkusu; Psikolojik İyi Oluş; İlişki; Sosyal Hizmet; Family Fit; Cherophobia; Psychological Well-Being; Relationship; Social Work