Diyetisyen ve diyetisyen adaylarının bütüncül ve fonksiyonel beslenmeye ve tıbba yönelik tutumlarının değerlendirilmesi - Toygar, Fatma (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışma diyetisyen ve diyetisyen adaylarının fonksiyonel tıp ve bütüncül ve fonksiyonel beslenme ile ilgili tutumlarının değerlendirilmesi amacıyla Mayıs 2021- Temmuz 2021 tarihleri arasında 18-64 yaş arası gönüllü diyetisyen ve diyetisyen adayı toplam 390 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından "anket yöntemi" kullanılarak online olarak toplanmıştır. Fonksiyonel tıp/bütüncül ve fonksiyonel beslenmeye yönelik yaklaşımı değerlendirmek amacıyla bütüncül ve fonksiyonel tıbbi beslenme terapisi radyali, diyetisyen ve diyetisyen adaylarının tamamlayıcı tıbba yönelik bilgi düzeylerini ölçmek üzere Bütüncül Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği (BTATÖ) ve bütünleştirici tıbba yönelik tutumlarının değerlendirilebilmesi için Bütünleştirici Tıp Tutum Anketi (Integrative Medicine Attitude Questionnaire-IMAQ) kullanılmıştır. Diyetisyenlerin diyetisyen adaylarına kıyasla fonksiyonel tıp ve bütüncül ve fonksiyonel beslenme terimini duyma oranı daha yüksektir (p<0,05). Katılımcıların bütüncül ve fonksiyonel tıbbi beslenme terapisi radyalini kullanma fikrine yaklaşımlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Eliminasyon diyeti, GAPS, FODMAP ve mitokondriyal beslenme diyetinin uygulanabilir olduğunu ifade edenlerin oranı diyetisyenlerde daha yüksektir. Diyetisyenler beslenme durumunu değerlendirirken bütüncül ve fonksiyonel tıbbi beslenme terapisi radyali bileşenlerinden öncelikli olarak yaşam tarzı, alerjenler ve intoleranslar, olumsuz düşünceler ve inançlar, sistem işaretleri ve semptomlarını, diyetisyen adayları ise yaşam yarzı, alerjenler ve intoleranslar, olumsuz düşünceler ve inançları her zaman değerlendireceklerini belirtmiştir. Diyetisyenler, diyetisyen adayları ve öğretim üyelerine kıyasla bütüncül tamamlayıcı ve alternatif tıbba karşı daha pozitif tutum göstermektedir (p<0,05). Mesleğinde >10 yıl üzeri çalışanların <1 yıl çalışanlardan daha pozitif tutumları olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Eğitim düzeyi arttıkça bütünleştirici tıbba karşı olan poztitif tutum azalmaktadır ancak bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildir.

This study was carried out on a total of 390 volunteer dietitians and dietitians between the ages of 18-64, between May 2021 and July 2021, in order to evaluate the attitudes of dietitians and dietitians about functional medicine and holistic and functional nutrition. The research data were collected online by the researcher using the "survey method". In order to evaluate the approach towards functional medicine/integrative and functional nutrition, holistic and functional medical nutrition therapy radial, Integrative Complementary and Alternative Medicine Attitude Scale (BATAS) to measure the knowledge level of dietitians and dietitians about complementary medicine, and Integrative Medicine to evaluate their attitudes towards integrative medicine The Integrative Medicine Attitude Questionnaire (IMAQ) was used. Compared to dietitians, dietitians have a higher rate of hearing the terms functional medicine and holistic and functional nutrition (p<0.05). There was no statistically significant difference in the approaches of the participants to the idea of using holistic and functional medical nutrition therapy radial (p>0.05). The rate of those who stated that elimination diet, GAPS, FODMAP and mitochondrial nutrition diet are applicable is higher in dietitians. Dietitians stated that they will always evaluate lifestyle, allergens and intolerances, negative thoughts and beliefs, system signs and symptoms, and dietitians will always evaluate life style, allergens and intolerances, negative thoughts and beliefs, while evaluating nutritional status. Dietitians show more positive attitudes towards holistic complementary and alternative medicine compared to dietitians and faculty members (p<0.05). It has been determined that those who work for >10 years in their profession have more positive attitudes than those who work for <1 year (p<0.05). As the education level increases, the positive attitude towards integrative medicine decreases, but this difference is not statistically significant.
Evaluation of attitudes of dieticians and dietician candidates towards holistic and functional nutrition and medicine
Keywords: Besin Takviyesi; Bütüncül Beslenme; Diyetisyen ve Diyetisyen Adayı Tutumları; Fonksiyonel Beslenme; Fonksiyonel Tıp Diyet Yaklaşımları; Dietitian and Dietitian Candidate Attitudes; Functional Medicine Dietary Approaches; Functional Nutrition; Holistic Nutrition; Nutritional Supplement