Lumbal disk hernisi tanısı alan hastalarda uyku kalitesinin, yorgunluğun, yaşam kalitesinin, dengenin, depresyonun ve ağrının değerlendirilmesi - Erturan, Sinem (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Çalışmanın amacı, lumbal disk hernisi (LDH) tanısı almış kadınlar ile sağlıklı kadınların yorgunluk, uyku kalitesi, depresyon, yaşam kalitesi, engellilik düzeyleri, ağrı, kas kuvvetleri, endurans ve denge değerleri arasındaki farkları karşılaştırmaktır. Çalışmamıza yaşları 20-65 arasında değişen, 60 LDH tanılı ve 60 sağlıklı kadın dahil edilmiştir. Tüm kadınlara yorgunluk şiddetini belirlemek için Yorgunluk Şiddet Ölçeği, uyku kalitesini belirlemek için Pittsburg Uyku Kalite İndeksi, depresyon düzeyini belirlemek için Beck Depresyon Ölçeği, yaşam kalitesini belirlemek için Kısa Form-36, engellilik düzeyini belirlemek için Oswestry Engellilik Skalası, ağrı düzeylerini ve hayatlarına etkisini belirlemek için West Haven Yale Çok Boyutlu Ağrı Envanteri, kas kuvvetini belirlemek için Manuel Kas Testleri, endurans için Curl-up ve sırt ekstansiyon testleri, esneklik için parmak-yer mesafesi, lateral fleksiyon esneklik testi, dengenin belirlenmesi için statik ve dinamik denge testleri ve kas atrofi varlığına bakılmıştır. Testler sonucunda LDH tanısı almış kadınlar ile sağlıklı kadınlar arasında yorgunluk, uyku kalitesi, depresyon, yaşam kalitesi, engellilk, ağrı, kas kuvvetleri, endurans, denge ve atrofi düzeyleri arasında anlamlı farklar bulunmuştur. (p<0.05) LDH tanılı kadınlarda sağlıklı kadınlara göre yorgunluk, depresyon, engellilik, ağrı ve atrofi görülme düzeylerinin daha yüksek, uyku ve yaşam kalitesi, kas kuvvetleri, endurans, denge düzeylerinin ise daha az olduğu bulunmuştur. LDH tanısı almış hastalarda uygulanacak tedavi protokolü oluşturulurken bu verilerin göz önünde bulundurulması tedaviyi olumlu etkileyeceğini düşünmekteyiz.

The aim of this study was to compare the differences between women with lumbar disc herniation (LDH) and healthy women's fatigue, sleeping quality, depression, life quality, disability levels, pain, muscle strength, endurance and balance value. Aged between 20 to 65, sixty women with LDH and sixty healthy women were included. For all women, Fatigue Severity Scale in order to identify the fatigue severity; Pittsburg Sleep Quality Index to identify the sleeping quality; Beck Depression Inventory to the depression level; Short Form Health Survey to the life quality; Oswestry Disability Index to the disability level; West Haven Yale Multidimensional Pain Inventory to the pain levels and their effects to the patients' lives; Manuel Muscle Tests to the muscle strength; Curl-up and Back Extansion Tests to endurance; Finger-to- Ground Distance, Lateral Flexion Test to flexibility; Static and Dinamic Stability Test to balance and the existence of muscle atrophy were used. In consequence of test, significant differences between the fatigue, sleeping quality, depression, life quality, disability, pain, muscle strength, endurance, balance, atrophy levels of women with LDH and healthy women were found. (p<0.05) It was found out that the incidence rates of fatigue, depression, disability, pain and atrophy were higher; the sleeping and life quality, muscle strength, endurance, balance levels were lower in women with LDH than in healthy women. When the treatment protocol to be applied to patients diagnosed with LDH is formed, taking into consideration these parameters affects the treatment positively.
Evaluation of the sleepi?ng quality, fatigue, life quality, depression and pain in patient diagnosed with lumbar disc herniation
Keywords: Denge; Depresyon; Lumbal Disk Hernisi; Uyku Kalitesi; Yorgunluk; Balance; Depression; Fatigue; Lumbar Disc Herniation; Sleeping Quality