Gebelikte baba desteğinin paternal bağlanmaya etkisi - Güler Kaya, İffet (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Bu araştırma, gebelik sürecinde gebeye sağlanan eş desteğinin, paternal bağlanma üzerine etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırma İstanbul Avrupa yakasında bir üniversite hastanesinde yapılmıştır. Verilen toplanmasında bilgi formu, Baba Bebek Bağlanma Ölçeği (B-BBÖ) ve Erken Lohusalık Sürecinde Kadınların Algıladığı Eş Desteği Ölçeği (ELSKAEDÖ) kullanılmıştır. Veriler gebelikte, lohusalık döneminde ve bebek 2 ve 4 aylık iken toplanmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için gerekli izinler alınmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri için NCSS 2007 programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan babaların %41,6'sı 28-32 yaş aralığında, annelerin %40,3'ü 28-32 yaş, %68,2'si ev hanımı olduğu belirlenmiştir. Çalışmamıza katılan babaların B-BBÖ puan ortalama 63,32±13,76'dir. B-BBÖ puanı, babanın yaşına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemekteyken (p>0,05); babanın eğitimine, mesleğine, ailenin gelirine, eş ile ilişkisine, kendini baba olmaya hazır hissetme, bebeğin planlı olma durumuna, gebelikte eş desteği, gebelikte eş ile 4 ve üzeri kontrole gitme, babanın kaygısını eşi ile paylaşması, bebek bakımına katılma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p<0,01). Bebeğin 4. ayında yapılan B-BBÖ puanının, 2. aya göre istatistiksel olarak yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,01). ELSKAEDÖ ile B-BBÖ arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,714, p=0,001). Çalışmamıza katılan annelere uygulanan ELSKAEDÖ alınan ortalama 57,93±13,86'dür. ELSKAEDÖ puanı, babanın yaşına, bebeğin planlı olması durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemekteyken (p>0,05); babanın eğitimi, ailenin geliri, eş ilişki durumuna, babanın kaygısını eşi ile paylaşması, gebelikte eş ile 4 ve üzeri kontrole gitme, bebek bakımına katılma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p<0,01). Sonuç olarak gebelik süreci ve erken lohusalık sürecinde anne adaylarının desteklenmesi, eş ilişkisi ve iletişiminin, paternal bağlanmayı olumlu yönde etkilemektedir.

This research was implemented as descriptive cross-sectional type in order to examine the effect of the partner support provided to the pregnant woman during pregnancy on paternal attachment. It was carried out in a university hospital on the European side of Istanbul. In the collection of the data, the information form Father-Baby Attachment Scale (B-BBÖ) and the Perceived Partner Support Scale of Women in the Early Postpartum Process (ELSKAEDÖ) were used. Data were collected during pregnancy, postpartum period and when the baby was 2 and 4 months old. Necessary permissions were obtained to conduct the research. NCSS 2007 program was used for statistical analysis of the data. It was determined that 41.6% of the fathers participating in the study were between 28-32 years old, 40.3% of the mothers were 28-32 years old and 68.2% of them were housewives. The mean B-BBÖ score of the fathers who participated in our study was 63.32 ± 13.76. While the B-BBÖ score did not differ statistically according to the age of the father (p> 0.05); it was statistically significant according to father's education, profession, family income, relationship with partner, feeling ready to be a father, the planned state of the baby, support of the partner during pregnancy, going to control with the partner 4 or more times during pregnancy, father's sharing his anxiety with partner, participating in baby care (p <0,01). It was found that the B-BBÖ score of the baby at the 4th month was statistically higher than the 2nd month (p <0.01). A statistically positive and significant relationship was found between ELSKAEDÖ and B-BBÖ (r = 0.714, p = 0.001). The ELSKAEDÖ applied to the mothers who participated in our study was 57.93 ± 13.86 on average. While ELSKAEDÖ score did not differ statistically according to the age of the father and the planned state of the baby (p> 0.05); there is a statistically significant difference between father's education, family income, partner status, father's sharing his anxiety with partner, going to control with partner 4 or more times during pregnancy, and participating in baby care (p <0.01). As a result, supporting the expectant mothers during the pregnancy and early postpartum period, partner relationship and communication positively affect paternal attachment.
The effect of father support on paternal attachment during pregnancy
Keywords: Bağlanma; Eş Desteği; Gebelik; Lohusalık; Paternal Bağlanma; Attachment; Partner Support; Pregnancy; Postpartum; Paternal Attachment