Farklı branşlardaki sporcuların kas iskelet sistemi ağrıları ve psikososyal durumunun değerlendirilmesi - Ataç, Amine (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Çalışmanın amacı; farklı branşlardaki sporcuların kas iskelet sistemi ağrı durumları ve sportif güven, depresyon, yaşam kalitesi gibi psikososyal durumlarını analizidir. Çalışmaya Medipol Üniversitesi, Sancaktepe Belediyesi ve Çekmeköy Belediyesinde yaşları 15 ile 36 arasında olan futbol, basketbol, voleybol, atletizm, masa tenisi, saha tenisi, kickboks, okçuluk branşlarında spor yapan 160 sporcu dahil edildi. Katılımcıların demografik bilgileri Kişisel Bilgi Formu ile kaydedildi. Sporcuların kas iskelet sistemi ile ilişkili ağrı özellikleri Genişletilmiş Nordic Kas-iskelet Anketi (NMQ), Visüel Analog Skalası (VAS) ile değerlendirildi. Ağrı eşiği sağ ve sol ekstremiteden Baseline® marka manuel algometre ile ölçüldü. Sporcuların sportif güvenleri Sürekli Sportif Güven Envanteri ile, yaşam kalitesi seviyesi Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form (WHOQOL-BREF) ve depresyon düzeyleri Beck Depresyon Ölçeği ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler için SPSS 18.0 paket programı programı kullanıldı. Cinsiyet ile ölçüm parametrelerinin ilişkisi bakıldığında kadınlarda depresyon düzeyi daha yüksek, ağrı eşiği anlamlı olarak daha düşük bulundu. Sportif güven ve WHOQOL-BREF'in tüm alt başlıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde erkeklerde yüksek olduğu görüldü. Yaş faktörü dikkate alındığında sportif güven puanı ile yaş arasında pozitif yönde anlamlı olarak ilişki saptandı. Okçuluk, kick boks ve masa tenisi oyuncularının depresyon düzeyleri en düşük olup, bu branş sporcularının büyük bir çoğunluğunda depresyon gözlemlenmedi.

The aim of the study was to analyze the psychosocial status of athletes in different disciplines such as musculoskeletal pain and sport confidence, depression and quality of life. 160 athletes aged between 15 and 36 who were involved in football, basketball, volleyball, athletics, table tennis, tennis, kickboxing and archery were included in the study at Medipol University, Sancaktepe Municipality and Çekmekoy Municipality. The demographic information of the participants was recorded in the Personal Information Form. The musculoskeletal pain characteristics of the athletes were evaluated with the Extended Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) and the Visual Analogue Scale (VAS). The pain threshold was measured with a Baseline® brand algometer in the right and left extremities. The sportive confidence of the athletes was assessed by the Continuous Sportive Confidence Inventory, and the quality of life levels were evaluated by the World Health Organization Quality of Life Scale Short Form (WHOQOL-BREF) and the depression levels were evaluated with the Beck Depression Scale. SPSS 18.0 program was used for statistical analysis. The relationship between gender and measurement parameters was investigated; In women, the level of depression was significantly higher and the pain threshold was significantly lower. Sporty trust and WHOQOL-BREF were found to be significantly higher in males than in all subgroups. When the age factor was taken into consideration, there was a positive correlation between the sportive confidence score and age. Depression levels of archery, kick boxing and table tennis players were found to be the lowest and the majority of these athletes did not have depression.
Assessment of musculoskeletal pain and psychosocial status of athletes in different disciplines
Keywords: Ağrı; Kas İskelet Sistemi; Sporcu; Ağrı Eşiği; Sportif Güven; Ağrı Eşiği; Algometre; Pain; Musculoskeletal System; Athlete; Pain Threshold; Sportive Trust; Pain Threshold; Algometer