Mahkum ve mahkum olmayan 60 yaş üzeri erkeklerde denge ve fiziksel performansın karşılaştırılması - Özalp, Hanife; Algün, Candan (My University, 2013)
Amaç: Çalışmanın amacı mahkûm ve mahkûm olmayan 60 yaş üzeri erkeklerin denge ve fiziksel performans seviyelerini karşılaştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya 59’u mahkûm (yaş: 67±4.39 yıl), 59’u kontrol (yaş: 66.98±5.19 yıl) olmak üzere 118 erkek gönüllü katıldı. Her iki grubun demografik bilgileri sorgulandı, gruplar arasında fonksiyonel denge testleri ve fiziksel performans ölçümleri karşılaştırıldı. Fonksiyonel denge, zamanlı kalk yürü testi, otur kalk testi ve Berg denge ölçeği ile, fiziksel performans ise altı dakika yürüme testi kullanılarak değerlendirildi. Sonuçlar: Mahkûm erkekler ile toplumda yaşayan erkekler karşılaştırıldığında yaş, beden ağırlıkları, beden kütle indeksi, ilaç kullanımı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Gruplar arasında Berg denge skoru ve altı dakika yürüme testi sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). İki grup arasında zamanlı kalk yürü testi ve otur kalk testi ölçümleri açısından fark saptanmamıştır (p>0.05). Tartışma: Mahkûm erkeklerde denge performansında olumsuz etkilenmeler görülürken fiziksel performansın mahkûm olmayan yaşıtlarına göre daha iyi olduğu görüldü.

Purpose: The aim of this study was to compare balance and physical performance in aged 60 years and over prisoner and non-prisoner males. Methods: Fifty-nine prisoners (67±4.39 years of age), 59 controls (66.98±5.19 years of age), a total of 118 male subjects took part in the study. Demographic information was recorded in both groups, functional balance tests and physical performance parameters were compared between groups. Functional balance was evaluated by timed up and go test, sit to stand test, and the Berg Balance Scale. Physical performance was evaluated using the six-minute walking test. Results: There were no significant differences for age, body weight, body mass index, and medication between the groups (p>0.05). A statistically significant difference was found between the groups in the Berg Balance Scale score and six-minute walking distance (p<0.05). No significant difference was found between groups in timed up and go test and sit to stand test (p>0.05). Conclusion: The balance performance of elderly male prisoners was negatively affected. However, physical performance of male prisoners was better than elderly non male prisoners.
Comparison of balance and physical performance in aged 60 and over prisoner and non prisoner males
Keywords: Yaşlı; Erkek; Mahkûm; Postüral Denge; Performans; Elderly; Male; Prisoners; Postural Balance; Performance