Yüksek yağlı diyetin açlık-tokluk metabolizmasında görevli hormonlar ve nöropeptidler üzerine etkileri - Hızlı, Hilal; Büyükuslu, Nihal (Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Günümüzde enerji yoğunluğu ve yağ içeriği yüksek, vitamin-mineral yönünden fakir besinlerin tüketimi gittikçe yaygınlaşmakta; bu besinlerin kontrolsüz tüketimi obezite ve diğer metabolik hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Besin alımı; merkezi sinir sistemi, periferal sinyaller, duyusal uyarıcılar gibi pek çok yolla düzenlenir. Hipotalamusta bir yanıt oluşturarak açlığın, tokluğun ve besin alımının düzenlenmesinde rol oynayan; ghrelin, nöropeptid-Y, agouti ilişkili peptid, melanin konsantre edici hormon, oreksin, galanin, opioidler, leptin, insülin, glukagon benzeri peptid-1, kolesistokinin, kokain amfetamin düzenleyici transkript, ?-melanosit stimule edici hormon, serotonin, kortikotropin salgılattırıcı faktör, nesfatin-1, bombesin gibi nöropeptidler tanımlanmıştır. Yüksek yağlı bir diyetle beslenmenin bunlar ve benzeri öğeler üzerine olan etkilerinin daha iyi anlaşılması iştah kontrolü ve enerji dengesinin düzenlenmesi açısından önem taşımaktadır.

Nowadays the consumption of high fat, low vitaminmineral density foods have been gradually increasing. The uncontrolled consumption of these kind of foods leads widespread of obesity and other metabolic diseases. Food intake is regulated by many factors such as central nervous system, peripheral signals and sensory stimuli. Many neuropeptides, namely ghrelin, neuropeptid-Y, agouti-related peptide, melanin concentrating hormone, oreksin, galanin, opioids, leptin, insulin, glukagon like peptide-1, cholecystokinin, cocain-amfetamin regulated transkript, ?-melanocyte stimulated hormone, serotonin, corticotropin relasing factor, nesfatin-1, bombesin, that function through hypotalamus on hunger, satiety and food intake have been described. A better understanding of the effects of the high fat diet on these parameters is important in regulating appetite control and energy balance.
Effects of high fat diet on hormones and neuropeptides related hunger and satiety metabolism
Keywords: İştah; Enerji; Yüksek Yağlı Diyet; Hipotalamus; Nöropeptid; Appetite; Energy; High Fat Diet; Hypotalamus; Neuropeptide