Kısa dalga boylu görme alanının glokom tanısındaki önemi - Aygıt, Ebru Demet; Alkın, Zeynep; Yılmaz, İhsan; Karaman Erdur, Sevil; Alimgil, Levent (Gazi Göz Vakfı, 2015)
Amaç: Glokomun erken tanısında; kısa dalga boylu görme alanının (KDBGA) tanısal değerinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Glokom Birimi'nde takip edilen 24 primer açık açılı glokomlu (PAAG) ve 27 oküler hipertansiyonlu (OHT) olgu çalışmaya alındı. Hastaneye başvurmuş 25 oküler patolojisi olmayan hasta ise kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Tüm olgulara otomatik görme alanı ile standart 30-2 eşik testi ve KDBGA testi uygulandı. PAAG, OHT ve kontrol grubunun KDBGA testiyle elde edilen ortalama sapma (OS) değeri, patern standart sapma (PSS) değeri ve glokom yarı alan testi (GHT) sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Yirmiyedi OHT'lu olgunun 54 gözü, 24 PAAG'lu olgunun 39 gözü ve 25 normal olgunun 50 gözü olmak üzere toplam 76 hastanın 143 gözü çalışmaya alındı. KDBGA testi ile elde edilen ortalama OS değerleri karşılaştırıldığında tüm gruplar arasında anlamlı farklar tespit edildi (PAAG ile OHT arasında p=0.041, OHT ile kontrol arasında p<0.001 ve PAAG ile kontrol arasında p<0.001). KDBGA testi ile elde edilen PSS değerleri karşılaştırıldığında ise, PAAG ve OHT grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmazken (p=0.06), OHT ile kontrol (p=0.02) ve PAAG ile kontrol (p<0.001) grupları arasında anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Sonuçlara göre, KDBGA OHT' nu PAAG' dan ayırmada etkin bir metot olarak görülmektedir.

Purpose: To evaluate of diagnostic value of short-wavelength perimetry (SWAP) in early diagnosis of glaucoma. Material and Methods: 24 primary open angle (POAG) patients and 27 ocular hypertension (OHT) patients who followed by Glaucoma department of our hospital were included in this study. 25 patients who referenced our hospital and had no ocular pathology were included in this study as a control group. Standart automated perimetry test with 30-2 treshold and SWAP were performed for all patients. The mean deviation (MD) values, pattern standard deviation (PSD) values and glaucoma hemifield test (GHT) result from SWAP were compared between POAG, OHT and normal control groups. Results: 54 eyes of 27 OHT patients, 39 eyes of 24 patients and 50 eyes of 25 normal subjects, total 143 eyes of 76 patients were included in this study. There was a significant difference in mean MD values from SWAP tests between groups (between POAG and OHT p=0.041, between OHT and control group p<0.001 and between POAG and control group p<0.001). There was no difference in PSD values from SWAP tests between POAG and OHT (p=0.06) but there was a significant difference between OHT and control group (p=0.02) and POAG and control group (p<0.001). Conclusıon: According to results, SWAP test seemed useful methods to distinguish OHT from POAG.
The importance of short-wavelength visual field in the diagnosis of glaucoma
Keywords: Kısa Dalga Boylu Görme Alanı; Glokom Tanısı; Diagnosis of Glaucoma