Kronik bel ağrılı hastalarda mullıgan mobilizasyon tekniğinin denge, ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkisi - Bali, Kübra (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Çalışmamızda, kronik bel ağrısı (KBA) tanılı hastalarda konvansiyonel fizyoterapiye ek olarak uygulanan Mulligan mobilizasyon tekniğinin denge, ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 18-65 yaş arası 37 KBA'lı birey Mulligan grubu (MG; n=18) ve konvansiyonel fizyoterapi grubu (KG; n=19) olarak randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Çalışmadaki tüm katılımcılara 4 hafta boyunca haftada 3 kez terapi uygulandı. KG'ye Ultrason, Transkutaneöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu ve Hotpack modalitelerine ek olarak fizyoterapist gözetiminde egzersiz programını içeren konvansiyonel fizyoterapi uygulandı. MG'de ise konvansiyonel fizyoterapiye ek olarak Mulligan SNAG's mobilizasyon tekniği uygulandı. Tüm katılımcıların çalışma öncesi ve sonrası TecnoBody Statik Denge Cihazı ile dengeleri, Vizüel Analog Skala (VAS) ve algometre ile ağrı düzeyleri elektrogonyometre ile lumbal fleksiyon eklem hareket açıklıkları (EHA), Oswestry Engellilik Anketi (OEA) ile fonksiyonellik düzeyleri değerlendirildi. Çalışma sonrasında, yapılan değerlendirmeler sonucu VAS, Algometre ve OEA değerlerinde her iki grupta da iyileşme görüldü (p<0,05). EHA verilerinde MG'de iyileşme görülürken, KG'de değişiklik olmadı (p>0,05). TecnoBody statik denge parametrelerinden Elips Alan ve St. Dev. F-B. gözler açık, St. Dev M-L gözler açık ve kapalı verilerinde MG'de iyileşme görülürken (p<0,05), Elips Alan ve St. Dev. F-B gözler kapalı verilerinde değişim olmadı (p>0,05). KG'de TecnoBody parametreleri çalışma sonrasında değişim göstermedi (p>0,05). Bu çalışma ile KBA'lı bireylerde konvansiyonel fizyoterapi programına ek olarak Mulligan SNAG's tekniği uygulanması sonucu ağrı, fonksiyonellik, EHA ve denge parametrelerinde daha fazla iyileşme elde edilebileceği ortaya konuldu.

In our study, it was aimed to investigate the effects of Mulligan mobilization technique applied in addition to conventional physiotherapy on balance, pain and functionality in patients with chronic low back pain (CLBP). Thirty-seven individuals with CLBP, aged 18-65 years included in the study, were randomized into Mulligan group (MG; n=18) and conventional physiotherapy group (CG; n=19) and divided into two groups. All participants in the study received therapy 3 times a week for 4 weeks. In addition to Ultrasound, Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation and Hotpack modalities, conventional physiotherapy including an exercise program under the supervision of a physiotherapist was applied to CG. In MG, Mulligan SNAG's mobilization technique was applied in addition to conventional physiotherapy. Before and after the study, the balance of all participants with TecnoBody Static Balance Device, pain levels with Visual Analogue Scale (VAS) and algometer, lumbar flexion range of motion (ROM) with electrogoniometer, and functionality levels with Oswestry Disability Questionnaire (OEA) were evaluated. After the study, as a result of the evaluations, both groups showed improvement in VAS, Algometer and OEA values (p<0.05). ROM data showed improvement in MG, but no change in CG (p>0.05). Among the TecnoBody static balance parameters, Elips Area and St. Dev. F-B. eyes open, St. Dev M-L eyes open and closed data showed improvement in MG (p<0.05), while Elips Area and St. Dev. F-B eyes closed data did not change (p>0.05). TecnoBody parameters in CG did not change after the study (p>0.05). In this study, it was revealed that, in addition to conventional physiotherapy, Mulligan SNAG's technique can be applied to individuals with CLBP, resulting in greater improvement in pain, functionality, ROM and balance parameters.
Effect of mulligan mobilization technique on balance, pain and functionality in patients with chronic low back pain
Keywords: Bel Ağrısı; Denge; Kronik Bel Ağrısı; Lumbal Disk Hernisi; Manuel Terapi; Mulligan; Balance; Chronic Low Back Pain; Lumbal Disc Herniation; Manual Therapy; Mulligan