LED ile ısı uygulamasının geleneksel yapıştırıcı cam iyonomer simanların mekanik özellikleri üzerine etkisi - Uysal, Büşra (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Cam iyonomer simanlar dolgu malzemesi, yapıştırma ajanı ve kaide maddesi olarak çocuk diş hekimliğinde geniş kullanım alanına sahiptir. Cam iyonomer simanların mekanik özelliklerini geliştirebilmek için günümüze kadar pek çok modifikasyon yapılmaktadır. Son zamanlarda çalışmalar geleneksel cam iyonomer simanların en büyük dezavantaj olan nem hassasiyetinin önüne geçebilmek için materyale dışarıdan ısı verilmesi üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çocuk diş hekimliğinde yer tutucu apareylerin bantlarını simante etmek için kullanılan geleneksel yapıştırıcı cam iyonomer simanlara sertleşme esnasında LED ile ısı uygulamasının mekanik özellikleri üzerine etkisini in-vitro olarak değerlendirmektir. Çalışmada Ketac Cem Radiopaque (3M ESPE, St. Paul, Minnesota, Amerika), Meron(VOCO, Cuxhaven, Almanya) ve Kavitan Cem (Spofadental, Markova, Çek Cumhuriyeti) marka geleneksel yapıştırıcı cam iyonomer simanlar, ısı kaynağı olarak 1200mW/cm2 ışık yoğunluğuna sahip Elipar S10(3M ESPE) LED ışık cihazı kullanıldı. Basma dayanımı testi için 6mm yüksekliğe 4mm genişliğe sahip teflon kalıp, çapsal çekme dayanım testi için ise 3mm yüksekliğe 6 mm genişliğe sahip metal kalıp hazırlandı. Materyaller ısı uygulanmayan kontrol grubu, 60 saniye ve 90 saniye LED ile ısı uygulanan çalışma grupları olmak üzere üç alt gruba ayrıldı (n=10). Isı uygulaması, 'yönlendirilmiş sertleşme' gerçekleşmesi için kalıba yerleştirilen simanların sertleşmesi esnasında uygulandı. Mekanik dayanıklılık testleri geleneksel cam iyonomer simanların sertleşme süresi bitiminden 24 saat sonra yapıldı. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde İki Yönlü ANOVA testi kullanıldı. Devam testleri olarak Tek Yönlü ANOVA testi ve post hoc değerlendirmelerinde Tukey HSD test ve/veya Tamhane's T2 test kullanıldı. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Çalışmada her üç materyalde çapsal çekme dayanıklılığı açısından kontrol grupları ve ısı uygulanan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir. Isı uygulanan Meron ve Kavitan Cem siman örneklerinde basma dayanıklılığı artarken, Ketac Cem de belirgin bir etkisi olduğu görülmemiştir. Çalışmamızda ısı uygulamasının geleneksel cam iyonomer simanların mekanik özelliklerini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Ancak ısının mekanik özellikler üzerindeki etkisi materyalin içeriği, partikül boyutu, konsantrasyonu gibi pek çok faktörden etkilendiği için farklı materyallerde farklı sonuçlar gözlenebilmektedir.

Glass ionomer cements have wide range of applications as filling material, bonding agent and base material in pediatric dentistry. Until today, many modifications have been made to improve the mechanical properties of glass ionomer cements. Recent studies have focused on external heat application to prevent moisture sensitivity, which is the biggest drawback of the conventional glass ionomer cements. The purpose of this study was to evaluate the application of heat with a LED lamb during curing on the mechanical properties of conventional luting glass ionomer cements, which used in cementation of spacemaintainers in pediatric dentistry. In this study, Ketac Cem Radiopaque (3M ESPE , St. Paul, Minnesota , USA), Meron (VOCO, Cuxhaven, Germany) and Kavitan Cem (Spofadental, Markov, Czech Republic) luting glass ionomer cements, as a heat source LED light curing unit Elipar s10 (3M ESPE) with light intensity of 1200mW/cm2 was used. For compressive strength test, samples were prepared in teflon molds with 6mm in depth, 4mm in diameter and for the diametral tensile strength test samples were prepared in metallic molds with 3 mm in depth, 6 mm in diameter. Samples were evaluated using three different preparation methods; no heat application, application of heat by means of a LED curing unit for 60 and 90 seconds (n=10). Heat was applied to cements placed in the mold to apply 'command set' method when setting process occurs. All of the mechanical tests were carried out 24 hours after the setting of glass ionomer cements. The data were evaluated statistically using TwoWay ANOVA. A P-value of < 0.05 was considered significant. Heat application had no significant effect on the diametral tensile strength between control and heated groups of three GICs. Heating the luting glass ionomer cements with a LED curing light during setting, has resulted in both a command set and an improvement in the final compressive strength values for Meron and Kavitan Cem samples. Statistical analysis revealed that heat application showed no effect on the mechanical behavior of Ketac Cem at all heating time. The diametral tensile strength was not enhanced by heat application, but its positive effect on the compressive strength values depend on the materials properties and heating time. The different results can be observed on different materials because the effect of heat on the mechanical properties affected by many factors such as concentration and content of the material, particle size.
The effect of LED application on the mechanical properties of different conventional luting glass ionomer cements