Kaldıraç kolu disfonksiyonu olan Serebral Palsi'li çocuklarda üç boyutlu yürüme analizi ile deformitelerin değerlendirilmesi ve pozisyonlamanın bu duruma etkisinin incelenmesi - Kala, Yasemin (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmanın amacı, kaldıraç kolu disfonksiyonu (KKD) olan Serebral Palsi'li çocukların yürüyüşlerinin 3 boyutlu yürüme analizi ile değerlendirilerek kaldıraç kolu deformitelerinin anlaşılmasını sağlamak ve pozisyonlamanın KKD'na etkisini incelemekti. Çalışmaya Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışmanlık Merkezi Yürüme Analizi Laboratuvarı'na başvuran, yaş ortalamaları 9,74±3,74 olan KKD'na sahip 27 SP'li çocuk dahil edildi. Çalışmamız self kontrol çalışma olarak dizayn edildi. Çalışmaya alınan çocuklar çalışma demografik formu, Üst Ekstremite Bimanual El Becerileri Sınıflama Sistemi, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi, Pediatrik Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçümü, Pediatrik Berg Denge Ölçeği, Gillette Fonksiyonel Yürüme Değerlendirme Anketi, universal gonyometre ile normal eklem hareket açıklığı değerlendirmesi, ortopedik özel testler, Modifiye Ashworth Skalası ve Kendall Manuel Kas Kuvveti Değerlendirmesi ile değerlendirildi. Bu değerlendirmelerin ardından çocuklar 3 boyutlu yürüme analizi ile değerlendirmeye alındı aynı gün içerisinde aynı fizyoterapist tarafından pozisyonlama yapılarak tekrar 3 boyutlu yürüme analizi ile değerlendirildi. Normal ile pozisyonlama arasında genel olarak yürüme siklusu boyunca ayak, diz ve kalça kinematik değerleri, momentleri ve duruş fazı pelvis ve gövde hareket aralıkları değişimi istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p<0,01). Yürüme siklusu periyodlarındaki pelvis ve gövde kinematiklerinin sonuçları değişkenlik gösterdi (p<0,01). Pozisyonlamanın yürüme siklusu kinetik değişkenleri olan kuvvet, güç ve uzaysal ve zamansal parametreler üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p<0,05). Çalışma sonucunda SP'li çocuklarda KKD'de pozisyonlama yararlıdır ve dizilim bozukluğuna yönelik yapılacak cerrahi girişimlerin planlanmasına yönelik kullanılabilir. Bununla birlikte kullanımı için daha çok çalışmaya gereksinim duyulmaktadır.

The aim of this study was to investigate the evaluation of deformities by 3 dımensıonal gait analysis (3-DGA) in children with Cerebral Palsy who have a lever arm dysfunction and to effectiveness of positioning in this stuation. 27 children with Cerebral Palsy who have a lever arm dysfunction, with a mean age 9,74±3,74 who consulted to Turkey Spastic Children Foundation Family Counseling Center Gait Analysis Lab were recruited to this study. The design was a self-controlled study with an internal control group. After 3-DGA was done to the children by positioning second 3-DGA were performed. Children were evulated with; study demographic form, Upper Extremity Manual Ability Classification System, The Gross Motor Function Classification System, Pediatric Quality of Life Inventroy, Functional Independence Measurement, Pediatric Berg Balance Scale, Gillette Functional Assessment Questionnaire, joint range of motion evaluation by universal goniometer, orthopedic special tests, Modified Ashworth Scale and Kendall Manuel Muscle Strenght Assessment. It was found that there was a statistically significant relationship between normal and positioning in general ankle, knee, hip kinematics and moments along the gait cycle and pelvic-trunk range of motion during the gait cycle stance phase (p<0,01). Results of pelvic and trunk kinematics were variable during gait cycles (p<0,01). There was no statistically significant effect of positioning on kinetic variables of gait analysis which are force, power and spatial-temporal parameters of walking (p<0,05). Positioning in lever arm dysfunction is beneficial and can be used to plan surgical interventions for malalignment in cerebral palsy. More studies are needed for use.
The evaluation of deformities by three dimensional gait analysis in children with Cerebral Palsy who have a lever arm dysfunction and to investigate the effect of positioning in this situation
Keywords: Kaldıraç Kolu Disfonksiyonu; Miserable Malalingment Sendromu; Serebral Palsi; Yürüme; Üç Boyutlu Yürüme Analizi; Cerebral Palsy; Gait; Lever Arm Dysfunction; Miserable Malalingment Syndrome; Three Dimensional Gait Analyses