İşitme cihazı kullanıcılarının kişilik özelliklerinin cihaz memnuniyeti ve beklentileri ile ilişkisinin incelenmesi - Kaymakçı, Sude (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu tez çalışması kişilik özelliklerinin işitme cihazı memnuniyetini ve işitme cihazından beklentileri nasıl etkilendiğini incelemek adına gerçekleştirildi. Çalışma, İstanbul Medipol Üniversitesi'nde 29 kadın ve 31 erkek olmak üzere 18-65 yaş aralığında toplam 60 işitme cihazı kullanıcısı ile yapıldı. Çalışmaya katılmaya gönüllü kişilere kişilik özelliklerini belirlemeye yönelik Beş Faktör Kişilik Ölçeği (Big Five Inventory, BFI), işitme cihazı memnuniyetini değerlendirmek için Günlük Hayatta Sesi Artırma Memnuniyeti Anketi (Satisfaction with Amplification in Daily Living, SADL) ve kullanıcıların işitme cihazından beklentilerini sorgulamak üzere araştırmacı tarafından hazırlanan Beklenti Formu uygulandı. Beş faktör kişilik ölçeği alt boyutlarından; dışa dönüklük ile toplam SADL (r=0.31, p<0.05) ve alt boyutlarından olumlu etki (r=0.31, p<0.05) ve kişisel imaj ve görünüm (r=0.37, p<0.01) arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Sorumluluk ile toplam SADL (r=0.38, p<0.01), olumlu etki (r=0.32, p<0.05) ve maliyet (r=0.27, p<0.05) arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Toplam SADL (r=-0.39, p<0.01), olumlu etki (r=-0.41, p<0.01) ve maliyet (r=-0.31, p<0.05) ile nevrotiklik arasında ise negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Uyumluluk (r=0.28, p<0.05), sorumluluk (r=0.31, p<0.05) ve deneyime açıklık (r=0.50, p<0.01) ile işitme cihazı beklenti düzeyi arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki; yaş (r=-0.34, p<0.01) ile işitme cihazı beklenti düzeyi arasında ise negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Sonuç olarak, işitme cihazlı rehabilitasyon sürecinin kişilik özellikleri, yaş, beklentiler, cinsiyet ve deneyim gibi bireysel özelliklerin göz önünde bulundurularak planlanması ve yürütülmesinin işitme cihazı memnuniyetine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

This thesis study was carried out to examine how personality traits affect hearing aid satisfaction and hearing aid expectations. The study was conducted on 29 female and 31 male, a total of 60 hearing aid users between the ages of 18-65 at Istanbul Medipol University. The Big Five Inventory (BFI) to determine personality traits, Satisfaction with Amplification in Daily Living (SADL) to evaluate hearing aid satisfaction and an Expectation Form prepared by the researcher to question the expectations of the users from the hearing aid were applied to the volunteers. A positive and statistically significant relationship was found between extraversion and total SADL (r=0.31, p<0.05) and its sub-dimensions positive effect (r=0.31, p<0.05) and personal image (r=0.37, p<0.01). A positive and statistically significant relationship was found between conscientiousness and total SADL (r=0.38, p<0.01), positive effect (r=0.32, p<0.05) and service and cost (r=0.27, p<0.05). A negative and statistically significant correlation was found between total SADL (r=-0.39, p<0.01), positive effect (r=-0.41, p<0.01), service and cost (r=-0.31, p<0.05) and neuroticism. A positive and statistically significant relationship between agreeableness (r=0.28, p<0.05), conscientiousness (r=0.31, p<0.05) and openness (r=0.50, p<0.01) and hearing aid expectation level; a negative and statistically significant correlation was found between age (r=-0.34, p<0.01) and hearing aid expectation level. As a result, it is thought that planning and executing the rehabilitation process with hearing aids by considering individual characteristics such as personality characteristics, age, expectations, gender and experience might contribute to hearing aid satisfaction.
Investigation of the relationship of personality traits of hearing aid users with their satisfaction and expectations
Keywords: Beklenti; İşitme Cihazı; İşitme Kaybı; Kişilik; Memnuniyet; Expectation; Hearing Aid; Hearing Loss; Personality; Satisfaction