TRUS biyopsideki perinöral invazyonun tümör hacmi ve lokalizasyonuyla ilişkisi - Akça, Oktay; Horuz, Rahim; Kiremit, Murat Can; Atış, Gökhan; Coşkun, Burhan; Akça, Halime; Özağarı, Ayşim; Dalkılınç, Ayhan (My University, 2013)
Amaç: TRUS biyopsideki perinöral invazyonun (PNI) tümör pozitif olan korlar ve bu korlardaki tümör hacmi ile ilişkisini araştırmak. Gereç ve Yöntemler: TRUS biyopsi yapılan ve patoloji sonucu prostat adenokarsinomu saptanan 85 hastanın bilgileri değerlendirildi. Biyopside herhangi bir korda gözlemlenen perinöral invasyon, raporda “PNI(+)” olarak rapor edildi ve ayrıca her kordaki tümör hacmi “yüzdelik oranda” belirtildi. Hastalar patoloji raporuna göre PNI(+) ve PNI(-) olmak üzere iki gruba ayrıldı. İki grup yaş, PSA, prostat hacmi, Gleason skoru, biyopsi alınan kor sayısı, kanser pozitif kor sayısı, kanser pozitif kor lokalizasyonu, korlardaki tümör yüzdesi bulgularıyla istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: 85 hastanın 42’si (%49,4) PNI(+) ve 43’ü (%50,6) PNI(-) idi. Bununla beraber median PSA değeri, Gleason skoru ve tümör pozitif kor sayısı PNI(+) grupta anlamlı derecede yüksekti. Transizyonel zon hariç (P:0.217) diğer tüm korlarda PNI(+) gruptaki tümör hacmi anlamlı derecede fazlaydı (P:0.00). PNI(+) gruptaki tümör hacmi PNI(-) grubun yaklaşık 4 katı idi. Biyopsideki PNI varlığının tümör pozitif korlar ile ilişkisi değerlendirildiğinde, PNI(+) grupta Transizyonel zon hariç diğer tüm korlardaki tümör pozitifliğinin PNI(-) gruba göre anlamlı derecede yüksek olduğu tesbit edildi.Sonuç: PNI pozitifliği olan hastaların pozitif kor sayılarını ve biyopsi korlarındaki tümör hacimlerini anlamlı derecede yüksek bulduk ve bunu kantitatif olarak sunduk. Bu bulguların tedavi yöntemini ve yapılacaksa cerrahi yöntemi yönlendirecek ipuçları taşıdığını düşünmekteyiz.

Objectives: To explore the association of perineural invasion with tumor positive cores and tumor volume in TRUS biopsy. Material and Methods: 85 patients, diagnosed with prostate adenocarcinoma via TRUS biopsy were evaluated. Of any observed perineural invasion in any core for each patient was reported as “PNI(+)”. Also the amount of tumor in the each core was reported by percentage. Patients were divided into two groups due to their pathology reports which were PNI(+) or PNI(-). Age, PSA, prostate volume, Gleason score, number of biopsy cores, the number of cancer-positive cores, cancer-positive core localizations, percentage of tumor in each core findings were compared statistically between two groups. Results: Of patients 42(49,4%) were PNI(+) and 43(50,6%) were PNI(-).Median PSA, gleason score and number of tumor positive cores were significantly higher in PNI(+) group. Also the percentage of tumor in each core was significantly higher in PNI(+) group (p:0.00), except transition zone (P:0.217). Approximately, tumor percentage in PNI(+) group was 4 fold of PNI(-) was. By the association between PNI and tumor positivity in the cores; tumor was being higher in whole cores in PNI(+) group then the other, except transition zone.Conclusion: It was presented quantitatively in our study that number of tumor positive biopsy cores and the percentage of tumor in that cores were significantly higher in PNI(+) group. We suppose that these findings are to be carried hints to guide treatment and surgical methods.
Perineural invasion association with tumor volume and tumor positive core locations in TRUS biopsy
Keywords: Prostat Kanseri; Perinöral İnvazyon; Tümör Hacmi; Prostate Cancer; Perineural Invasion; Tumor Volume