İş başvuru süreçlerinde işveren markasının Y ve Z kuşakları üzerindeki rolü - Hazar, Muhammet Ali (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)
İşletmeler günümüz şartlarında ürün, teknoloji, finansal, hizmet vb. birçok alanda kolaylıkla rekabet edebilmektedirler. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok kaynağa ulaşım daha kolay hale gelmiştir. İşletmelerin asıl ulaşmakta zorluk çektiği en önemli konu insan kaynağı olmaktadır. İşletmeler yetenekli çalışanları kendilerine çekme ve bu yetenekler ile uzun süre birlikte çalışabilmeyi istemektedirler. İş bu noktada işveren markası kavramı önem kazanmaktadır. Yeni nesil çalışanlar, mevcut çalıştıkları veya çalışmak istedikleri işletmelerin sadece ücret politikalarına değil, iş-yaşam dengesi içerisinde nasıl imkanlar sunduklarını da incelemektedirler. Özellikle kuşaklar arasında beklentiler farklılaşmaktadır. Bu noktada kuşakların çalışacakları işletmeyi seçerken veya iş başvurusunda bulunurken işveren markası konusuna önem verdiği görülmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı iş başvurularında işveren markasının rolünü değerlendirilmektir. Çalışma kapsamında İnsan Kaynakları Danışmanlık firması aracılığıyla telekomünikasyon sektöründe bir işletmenin iş başvuru sürecinde ilanları ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu süreci yöneten İnsan Kaynakları Danışmanlık şirketi bu?nyesinde farklı pozisyonlarda çalışan uzmanlar ile belirlenen sorular u?zerinden derinlemesine mu?lakat gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler ile ilgili sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir. Bir işletmeye yapılan başvuruların detaylı incelenmesi ve kuşakların tercihleri araştırma kısmında ortaya çıkan veriler ile sonuç kısmında tartışılmıştır.

Businesses, products, technology, financial, service, etc. under current conditions. they can compete easily in many areas. With the development of technology, access to many resources has become easier. The most important issue that businesses have difficulty in reaching is human resources. Businesses want to attract talented employees and to be able to work together with these talents for a long time. At this point, the concept of employer brand becomes important. New generation employees examine how the businesses they work or want to work offer not only wage policies, but also opportunities within the work-life balance. Expectations differ, especially between generations. At this point, it is seen that the generations give importance to the employer brand when choosing the business they will work with or when applying for a job. The aim of this study is to evaluate the role of employer brand in job applications. Within the scope of the study, the advertisements of an enterprise in the telecommunication sector during the job application process were examined in detail through the Human Resources Consultancy firm. An in-depth interview was conducted with the questions determined with the experts working in different positions within the Human Resources Consultancy company, which manages this process. Results and suggestions regarding the data obtained are included. The detailed examination of the applications made to a business and the preferences of the generations are discussed in the conclusion with the data revealed in the research section.
The role of the employer brand on Y and Z generatıons in job application processes
Keywords: İşveren Markası; Kuşaklar; Başvuru Süreci; İş İlanları; İnsan Kaynakları Yönetimi; Employer Brand; Generations; Application Process; Job Postings; Human Resources Management