Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında Türkiye'de kentsel dönüşüm süreci ve sürecin özel hukuk alanına etkileri - Karaman, Kaan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Köyden kente yaşanan büyük göçlerin etkisi ile beraber ülkemizde plansız ve çarpık kentleşme yaşanmıştır. Deprem kuşağında yer alan ülkemizdeki yapılaşma faaliyetleri sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilememiştir. Yaşanan bu sorunları aşmak için ülke çapında yapılması gereken kentsel dönüşümün hukuksal zemini 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile oluşturulmuştur. Bu çalışmada dünyada ve Türkiye'de gerçekleştirilen kentsel dönüşüm uygulamalarına yer verilmiş, 6306 sayılı Kanun'un öngördüğü kentsel dönüşüm süreci eleştirel bir gözle ele alınmıştır.

With the effect of the great migrations from country sides to cities, there has been unplanned and distorted urbanization in our country. The construction activities in our earthquake-prone country have not been achieved in a healthy and safe manner. In order to overcome these problems, the legal ground of the urban transformation that needs to be done nationwide has been formed with the code "Law on the Conversion of Areas under Disaster Risk" numbered 6306. In this study, the urban transformation projects carried out in the world and Turkey are touched on and the process of urban transformation regulated by the code numbered 6306 is critically examined.
Urban transformation process in Turkey under scope of the code of transformation of the areas under disaster risk and its effects on private law
Keywords: Kentsel Dönüşüm; Riskli Yapı; Riskli Alan; Urban Transformation; Risky Structure; Risky Area