Vücut farkındalığı egzersizlerinin yaşlılarda denge üzerine etkisi - Özdemir, Hüseyin (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Çalışmanın amacı, Vücut Farkındalığı Egzersizlerinin (VFE) yaşlılarda denge üzerine etkisi hakkında daha detaylı bilgi edinmekti. VFE' lerini uygulamamızın sebebi, içerik bakımından Tai Chi, meditasyon, pilates ve denge egzersizlerinin karma olarak uygulandığı bir egzersiz programı olmasıydı. Çalışmaya 65-85 yaşları arasında 18 kadın, 12 erkek toplam 30 kişi dahil edildi. Katılımcılara 12 hafata boyunca haftada 3 gün, 25-30 dakika süren VFE programı uygunlandı. Katılımcılara 12 haftalık VFE programına başlamadan önce Fonksiyonel uzanma testi (FRT), Nelson ayak reaksiyon zamanı testi (NART), Romberg testi (RT), Sharpened Romberg testi (SRT), Tek ayak üzerinde durma testi (TADT), Ayakta duruş testi (ADT), Basamak testi (BT), Otur-kalk testi (OKT) uygulanmıştır. FRT, NART, RT, SRT, TADT, ADT, BT, OKT değerlendirmeleri 12 haftalık VFE programı öncesinde ve sonrasında yapıldı. İstatistiksel analiz yapılırken ortalama ve standart hata hesaplanarak 12 haftanın sonunda anlamlı bir fark olduğu bulundu (p<0,05). Çalışmanın sonucunda 12 haftalık VFE' nin yaşlılarda denge üzerine olumlu etkilerinin olduğu bulundu. VFE' nin yaşlılarda denge üzerine olumlu etkisinin olduğu bulunduğundan, benzer çalışmalarda dengenin yanı sıra düşme riskinin ve yaşam kalitesinin de değerlendirilmeye alınmasının daha yararlı olacağı düşünüldü. Bununla beraber VFE' leri sırasında katılımcılar arasında efor farklılıkları sıkça görüldüğü için benzer çalışmalarda katılımcıları yaş, cinsiyet, fiziksel uygunluk ve fonksiyonel kapasite kriterleri göz önünde bulundurularak gruplandırma yapılmasının daha uygun olacağı düşünüldü. Ayrıca gelişmelerin ne kadar kalıcı olduğunu belirlemek için 12 haftanın sonunda periyodik olarak değerlendirme yapılmasının gerektiği düşünüldü.

The aim of this study is the Body Awareness Exercise (BAT) was to get more information about the impact on the balance in the elderly people. BAT 's the reason why we practice Tai Chi in terms of content, meditation, pilates and exercise program that was being implemented as hash of balance exercises. The study included 18 women, , 12 men between the ages of 65-85, 30 people were included. Participants were 12 weeks BAT program to begin functional reach test before (FRT), Nelson foot reaction time test (NART), Romberg test (RT), Sharpened Romberg test (SRT), stop testing on one foot (TADT), standing posture test (ADT ), Step test (BT), sit-up test (OKT) were applied. FRT, NART, RT, SRT, TADT, ADT, BT, OKT evaluation was also performed before and after the 12-weeks program BAT. Statistical analysis was performed after 12 weeks, the mean and standard error were calculated and found to be a significant difference (p <0.05). BAT 12 weeks as a result of the study's positive effect on the balance in the elderly. BAT' s been found to have positive effects on the balance in the elderly, as well as similar work on balance and risk of falling quality of life was thought to be more useful to be evaluated taking. However BAT 's effort among the participants during the age of the participants frequently seen in similar studies for differences, gender, physical fitness and functional capacity would be more appropriate considering the criteria were considered to be grouping. In addition, to determine whether the development of what was considered as permanent evaluation must be performed periodically at the end of 12 weeks.
The effect of body awareness exercises on balance in elderly people
Keywords: Vücut Farkındalığı Egzersizleri; Tai Chi; Yaşlılarda Denge; Meditasyon; Pilates; Body Awareness Therapy; Tai Chi; The Elderly Balance; Meditation; Pilates