Kardiyovasküler cerrahi yoğun bakımda yatan hastalarda vücut sıcaklığının ölçümünde infrared timpanik membran ile temassız infrared temporal arter termometrenin karşılaştırılması - Keskin, Hatice Gözde (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Vücut sıcaklığı, güvenli ve etkili bir bakım sağlamak için izlenmesi gereken yaşamsal bulgulardan biridir. Karmaşık, riskli ve majör cerrahi girişimi içeren kardiyovasküler cerrahi sonrası yoğun bakımda yatan hastalarda ise vücut sıcaklığının ölçümü çok önemlidir. Bu çalışma yoğun bakımda yatan hastaların vücut sıcaklıklarının belirlenmesinde kullanılan infared timpanik membran termometre (İTT) ve temassız infrared temporal arter termometrelerin (TİTAT) güvenirliklerini belirlemek amacıyla metodolojik, tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Çalışma İstanbul'daki bir kamu hastanesinin kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinde Nisan -Temmuz 2015 tarihleri arasında araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 60 hasta örneklemi oluşturdu. Hastaların tanıtıcı özellikleri ve vücut sıcaklıklarının takip edildiği veri toplama formu kullanıldı. Vücut sıcaklığı aynı hasta üzerinde iki termometre ile eşzamanlı ölçülerek kaydedildi. Veriler SPPS for Windows 17.0 program ve MedCalc 9.6.2.0 programı ile değerlendirildi. Çalışmada hastaların %50 (n=30)'sinin 50-65 yaş aralığında ve erkek olduğu, % 40 (n=24)'ının hafif şişman, % 57.6 (n=34)'sının 5 saat ve üzeri cerrahi girişim geçirdiği, yaş ortalamasının 54,2±13,5 (30-86) olduğu belirlendi. İTTile yapılan ölçüm değerlerinin (36,42 ± 0,72), TİTAT'den (36,02 ± 0,79)daha yüksek olduğu bulundu. Bland ve Altman eğrisine göre tekrarlanabilir katsayısı, uyum katsayıları, korelasyon ve saçılım grafikleri değerlendirildiğinde iki termometrenin birbiriyle uyumlu olduğu belirlendi. Kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesindeki hastaların vücut sıcaklığının ölçümünde infared timpanik membran termometre ve temassız infrared temporal arter termometreleri birbirinin alternatifi olabileceği sonucuna varıldı. Sağlık çalışanlarının bu iki termometrenin kullanılmasının getirdiği avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurarak tercih edebilirler.

Body temperature is a very valuable vital sign for a safe and an effective patient observation. Measurement of body temperature is very important after cardiovascular surgery, because cardiovascular procedures are very risky and complicated. In this methodological, descriptive, and cross-sectional study, we evaluated the safety of infrared tympanic membrane thermometer (İTT), and contactless infrared temporal artery thermometer(TİTAT), in cardiovascular intensive care patients. This study was performed with 60 patients who were eligible for the inclusion criteria, in a state hospital in Istanbul, between April 2015 – July 2015. Data collection forms were used for demographic data and body temperature measurements. Body temperature of the patients were measured with each thermometer at the same time. Results were evaluated with SPPS for Windows 17.0 and MedCalc 9.6.2.0 program. Fifty percent (n:30) of the patients were male and between 50-65 years, 40% (n: 23) of the patients were overweight, 57.6 % (n:34) had surgical procedure over 5 hours, and mean value of the age of the patients was 54.2 ± 13.5 (30-86). Body temperature measurements were slightly higher with İTT (36.42 ± 0.72), when compared to TİTAT(36.02 ± 0.79). According to Bland and Altman curve, repeatability, chi-square test, correlation and scatter charts were analyzed, and we observed similar results for each thermometer. As a result in cardiovascular intensive care unit, both type of thermometers can be used for measuring the body temperature. Health workers can prefer one of the thermometers considering the advantages and disadvantages of the each devise.
Comparison of infrared tympanic membrane and contactless temporal artery thermometer in determining the body temperature of the patients who are treated in cardio-vasculer intensive care unit
Keywords: İnfrared Timpanik Membran Termometre; Temassız İnfrared Temporal Arter Termometre; Vücut Sıcaklığı; Yoğun Bakım; Kardiyovasküler Cerrahi; Infrared Tympanic Membrane; Contactless Temporal Artery Thermometer; Body Temperature; Intensive Care; Cardiovascular Surgery