Eurodrg ve dünyadaki diğer tig uygulamaları ışığında Türkiye'deki tig uygulamaları ve tig üzerinde sağlık yöneticilerinin görüşlerinin incelenmesi - Aksoy, Kübra (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Teşhis İlişkili Gruplar (TİG), 1970'lerden itibaren hem hastaneler tarafından maliyet hesaplamalarında; hem de ödeyici kurumlar tarafından bir geri ödeme modeli olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise 2005 yılından itibaren TİG ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütülmüş, 2010 yılından itibaren ise Sağlık Bakanlığı tarafından bir geri ödeme modeli olarak benimsenip yaygınlaştırılmıştır. Başarılı bir TİG çalışmasın için, dünyadaki diğer çalışmaların detaylı şekilde incelenmesi, teşhise dayalı grupların ve bağıl değerlerin ülke şartlarına uygun olarak belirlenmesi ve sürekli izleme ve değerlendirme yapılması oldukça önemlidir. Çalışmamızın iki temel amacı vardır: Birincisi, 1970'lerden itibaren yaygın kullanımı olan TİG yaklaşımının, dünyadaki ve özellikle Avrupa bölgesindeki uygulamalarını detaylı şekilde incelemektir. İkinci amaç ise, ülkemizde 2005 yılından itibaren kamu hastanelerinde kullanılmaya başlanan TİG uygulamasının, sağlık yöneticileri tarafından nasıl değerlendirildiğinin tespit edilmesidir. Bu çalışmada, TİG ile ilgili detaylı bir literatür taraması yapılmış ve dünyadaki uygulamalar, amacı, uygulayıcısı, uygulama süreleri, vb. kriterlere göre tasnif edilmiştir. Buna ek olarak Türkiye'deki TİG uygulamasını hastane yöneticileri açısından değerlendirmek üzere, 15 Şubat–1 Nisan 2017 tarihleri arasında İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı hastanelerde çalışan 72 hastane yöneticisi ile anket yapılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan bu çalışmada, yöneticilerin büyük çoğunluğunun TİG Geri Ödeme Sistemi hakkındaki düşüncelerinin olumlu olduğu gözlenmiştir.

Diagnosis Related Groups (DRG) has a variety of usage in the World since 1970s, not only for hospital cost management issues; but also as a payment model by social security institutions. Turkey has been working on DRG since 2005 and MoH decided to apply it as a payment model in 2010. For a successful nation-wide DRG application, it is highly important to investigate the previous studies by other countries and decide on a proper set of diagnosis related groups and relevant mutual values, and off-course to apply a continuous monitoring and evaluation process. We have two targets in this study. The first is to investigate the previous DRG studies and applications in other countries, especially in Europe. The second is to measure the satisfaction of the DRG application in Turkey from the point of healthcare managers. In this study, we made a literature review to investigate the previous DRG applications and classified them with respect to the responsible institution, the aim of the usage, the period of application, etc. Additionally, we conducted a survey with 71 hospital managers working in the North Anatolia Public Hospital Unit region of Istanbul between 15th of February and 1st of April in 2017. Then the gathered data has been evaluated. The result of the survey shows that the hospital managers are mostly agreed on the benefits of DRG application in Turkey.
The evaluation of Turkey's drg application among other applications and from the point of local healthcare managers
Keywords: Teşhis İlişkili Gruplar; Sağlık Geri Ödeme Modeli; Maliyet Yönetimi; DRG; Healthcare Payment Model; Cost Management