Çoklu beyin metastazlarının stereotaktik radyocerrahi(SRS) tedavi planlarının dozimetrik olarak karşılaştırılması - Demir, Ebru (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Stereotaktik radyocerrahi (SRS), ilk başta cerrahinin ulaşamadığı yerlerdeki derin dokuları tedavi etmek amacıyla geliştirilmiştir. Ardından, beyin tümörleri için en önemli tedavi şekli olmuştur. SRS, asemptomatik beyin metastazlarına sahip hastaların primer tedavisi için lokal kontrolü yüksek bir tedavi seçeneği olduğu kabul görülmüştür. Gelişen teknoloji sayesinde SRS tedavi tekniğine ve tedavi cihazlarına olan ilgi artmıştır. SRS tedavi tek veya çoklu beyin metastazlarında uygulanmakta ve dünyaca kabul edilebilir hale gelmektedir. Stereotaktik radyocerrahi tedavi yöntemini uygulamak için tercih edilen en yaygın radyocerrahi tedavi cihazları GammaKnife (GK), Truebeam (TB) ve CyberKnife (CK) ' dır. Bu çalışmanın amacı; intrakraniyel çoklu beyin metastazlarında stereotaktik radyocerrahi (SRS) uygulan Truebeam Stx, CyberKnife M6 ve GammaKnife Perfexion radyocerrahi tedavi cihazlarında tedavi planlarının doz doğruluğunu hesaplamak ve karşılaştırmaktır. Bu çalışmada kullanılan rando fantomun Bilgisayarlı Tomografi (CT) görüntüleri tedavi planlama bilgisayarına aktarıldı. Çoklu beyin metastazı olarak üç adet hedef hacim ve kritik organlar CT görüntüleri üzerine çizildi. Eclipse Tedavi Planlama Sistemi (TPS), MultiPlan ve GammaPlan da Beyin-SRS kriterlerine uygun olarak planlandı. Bu planlar AAA, Ray Tracing ve TMR10 algoritmalarında hesaplatıldı. Tedavi planlaması yapılan rando fantom bu üç cihazda ışınlandı. Belirlenen hedef hacimlerin aldığı dozu ölçmek için Gafkromik EBT-3 film kullanıldı. Ölçülen ve hesaplanan doz dağılımları, gama analiz metodu kullanılarak karşılaştırıldı. Çoklu beyin metastazlarına sahip rando fantomun, radyocerrahi tedavi cihazlarında ışınlanan EBT-3 film gamma analiz sonuçlarına göre doz doğruluğu, doz dağılımları ve plan kalitesi olarak birbirleri ile uyumlu olduğu görüldü.

Stereotactic radiosurgery (SRS), was originally developed to treat deep tissues in places that surgery could not reach. Then, it became the most important form of treatment for brain tumors. SRS has been recognized as a highly locally controlled treatment option for primary treatment of patients with asymptomatic brain metastases. Thanks to the developing technology, interest in SRS treatment technique and treatment devices has increased. SRS treatment is applied in single or multiple brain metastases and is becoming globally acceptable. The most common radiosurgical treatment devices of choice for applying the stereotactic radiosurgical treatment method are gammaknife (GK), Truebeam (TB) and CyberKnife (CK). The aim of this study was to calculate and compare the dose accuracy of treatment plans in TrueBeam Stx, CyberKnife M6 and Gammaknife Perfexion radiosurgery treatment devices when stereotactic radiosurgery (SRS) was applied in intracranial multiple brain metastases. Computed Tomography (CT) images of the rando phantom used in this study were transferred to the treatment planning computer. Three target volumes and critical organs were plotted on CT images as multiple brain metastases. Eclipse treatment planning system (TPS), MultiPlan and GammaPlan were also planned in accordance with Brain-SRS criteria. These plans were calculated in the AAA, Ray Tracing and TMR10 algorithms. The rando phantom, which was scheduled for treatment, was teleported on these three devices. Gafchromic EBT-3 film was used to measure the dose received by the designated target volumes. Measured and calculated dose distributions were compared using gamma analysis method. According to the results of the EBT-3 film gamma analysis irradiated in radiosurgery treatment devices, the rando phantom with multiple brain metastases was consistent with each other in dose accuracy, dose distributions and plan quality.
Dosimetric comparison of stereotactic radiosurgery (SRS) treatment plans for multiple brain metastases
Keywords: CyberKnife; Çoklu Beyin Metastazları; EBT-3; GammaKnife; SRS; Truebeam; CyberKnife; EBT-3; GammaKnife; Multiple Brain Metastases; SRS; Truebeam