Çocuklarda elektroanatomik haritalama eşliğinde sınırlı floroskopi ile supraventriküler taşikardilerin ablasyonu - Elkıran, Özlem; Akdeniz, Celal; Tuzcu, Volkan (Logos Medical Publishing, 2018)
Amaç: Çocuklarda supraventriküler taşikardi (SVT)’lerin tedavisinde kateter ablasyon başarılı olarak uygulanmakla birlikte, geleneksel yöntemleyapılan ablasyon işlemlerinde X-ışınları kullanılmaktadır. Son dönemlerde, elektroanatomik haritalama sistemlerinin geliştirilmesi ile ablasyonişlemlerindeki floroskopi maruziyeti azaltılmış, hatta bazı işlemlerde tamamen elimine edilmiştir. Radyofrekans ablasyon (RFA) taşiaritmilerintedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Ancak, atriyoventriküler (AV) tam blok riski taşımaktadır. Bu nedenle son dönemlerde atriyoventriküler nodal reenteran taşikardi (AVNRT)’yi de içeren septal taşikardisubstratlarında kriyoablasyon (KRA) yeğlenmektedir. Bu çalışmada, elektroanatomik haritama kullanılarak SVT ablasyonu yapılan hastalarımız vekriyoablasyon deneyimlerimiz sunulmuştur.Yöntem: SVT nedeniyle kliniğimizde elektrofizyolojik çalışma yapılan 48çocuk retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm prosedürler Ensite NavXSistem (St. Jude Medical, St. Paul, MN,USA) eşliğinde yapıldı.Bulgular: Otuz hastada AVNRT, bu hastaların birinde atriyal taşikardi (AT)vardı, diğer bir hastada tipik ve atipik AVNRT birlikteydi. Yedi hastada gizliAP, 9’unda manifest AP, 2’sinde sağ taraflı AT, bir hastada Mahaim AP vardı.Kırk iki (%87,5) hastada hiç floroskopi kullanılmadı. Geriye kalan 6 (%12,5)hastada ortalama floroskopi süresi 6,0±2,28 dk. (medyan: 6.0; aralık: 3-10dk.) idi. Otuz dört (%70,8) hastada KRA, 14 (%29,2) hastada RFA uygulandı. Akut başarı %95,8 oranındaydı. 16±10,02 aylık izlem süresinde 3 (%6,2)hastada nüks görüldü. Bu hastalara 2. seansta başarılı ablasyon yapıldı.Uzun süreli izlemde başarı oranı %100 idi. Hiçbir hastada kalıcı AV tam blokgelişmedi. Bir hastada transseptal girişim sırasında perikardiyal boyanmave minimal perikardiyal efüzyon dışında komplikasyon olmadı.Sonuç: Çocuklarda SVT ablasyonu elektroanatomik haritama yöntemiyleve sınırlı floroskopi ile başarı ile uygulanabilir. AVNRT ve septal taşikardisubstratlarında KRA yeğlenmelidir.

Aim: Athough, catheter ablation has become established therapy for treatment of pediatric SVT, X-ray has been used during electrophysiological procedures. Recent advances in electroanatomic mapping technologies resulted in a decrease or elimination of fluoroscopy during catheter ablation. Although, radiofrequency ablation (RFA) is a common option for treatment of tachyarrhythmias, it has irreversible risk of AV block. Cryoablation is preferred for septal tachycardia substrates due its safety. In this study, we presented our results of children who underwent SVT ablation using electroanatomical system and experiences in cryoablation. Method: A total of 48 children underwent ablation of SVT. All procedures were performed using the EnSite System (St. Jude Medical, Inc., St. Paul, MN, USA). Results: Thirty patients had AVNRT, one of these had an additional atrial tachycardia and the other one had atypical AVRNT, 7 had concealed AP, 9 had manifest AP, 2 had atrial tachycardia, and one had Mahaim AP. Fluoroscopy was not used in 42 patients (87.5%). The mean fluoroscopy time in the remaining 6 (12.5%) patients was 6.0±2.28 minutes.Cryoab-lation was used in 34 (70.8%) and RFA in 14 (29.2%). Acute success was 9A5.8%. During follow-up of duration, SVT recurred in 3 patients (6.2%). These patients underwent second successful ablation procedures. Final success was 100 %. No permanent AV block was observed. An uneventful pericardial needle injury occured in one patient during transseptal puncture with minimal effusion. Conclusions: Catheter ablation of SVT can be performed effectively with limited fluoroscopy approach. Cryoablation should be preferred for ablation of septal tachycardia substrates, including AVNRT.
Ablation of supraventricular tachycardia in children using a limited fluoroscopy approach with the electro-anatomical system guidance
Keywords: Kateter Ablasyon; Supraventriküler Taşikardi; Çocuk; Sınırlı Floroskopi; Üç Boyutlu Haritalama; Catheter Ablation; Supraventricular Tachycardia; Children; Limited Fluoroscopy; Three Dimentional Mapping