Tek ve çift ventrikül fizyolojili siyanotik hastalarda uygulanan kardiyopulmoner bypassın serum parametrelerine etkisinin karşılaştırılması - Körükmez, Erkan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Fallot Tetralojisi (TOF), siyanotik konjenital kalp hastalıkları arasında en sık görülen patolojidir. Yaklaşık olarak her 1.000 doğumda %0,8–0,9 oranında görülür ve konjenital kalp hastalıklarının % 5-13'ini oluşturur. Fontan operasyonu, sistemik ve pulmoner dolaşımın birbirinden ayrılmadığı olgularda tercih edilir. Fontan sirkülasyonu, beraberinde getirdiği risk faktörlerine rağmen, oldukça etkili olabilen palyatif bir girişimdir. Bu çalışmada amacımız, tek ve çift ventrikül fizyolojisine sahip olan siyanotik hastalarda kardiyopulmoner bypass cihazının serum değişkenleri üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Fallot Tetralojili (grup 1) n=20, Fontan prosedür (grup 2) n=20 toplam 40 hasta dahil edildi. Biyokimya testlerinin değerlendirilmesi amacıyla operasyon öncesinde ve sonrasında kan örnekleri alındı. Kardiyopulmoner bypass'ın serum parametreleri üzerine etkisini araştırmak için alınan kanlardan yapılan biyokimya testlerinde AST, ALT, kreatinin, üre, crp, lökosit ve trombosit çalışıldı. Elde edilen veriler karşılaştırıldı ve istatiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşıldı. Bu bulgulara dayanarak, Kardiyopulmoner bypass cihazının tek ve çift ventrikül fizyolojisine etkisinin değişkenler üzerine farklı etkileri olduğu ortaya konulmuştur.

Tetralogy of Fallot (TOF) is the most frequent pathology among cyanotic congenital heart diseases. Approximately, it is observed in ratio of %3-6 in every 10,000 births and composes % 5-15 of congenital heart diseases. It is generally preferred in cases of inseparable Fontan operation, systemic and pulmonary circulation. Fontan circulation, despite the collateral risk factors, might be an effective palliative approach. In this research, our aim in this study is to investigate the effect of cardiopulmonary bypass device on serum parameters in cyanotic patients with single and double ventricular physiology. 40 cases included with that of Tetralogy of Fallot (group 1) n=20 and with Fontan procedure (group 2) n=20. Blood samples were taken, both before and after the operations, on the purpose of evaluation biochemical tests. AST, ALT, creatinine, urea, C-Reaktive Protein leukocyte and platelet were studied in biochemical tests on the blood taken in order to search effects of cardiopulmonary bypass serum parameters. The obtained data compared statistically and significant results were detected. Based on the findings, it is revealed that cardiopulmonary bypass has different effects on detected in cyanotic patients with single and double ventricle physiology.
Comparison of effects of cariopulmonary bypass on serum parameters in cyanotic pediatric patients with single and double ventricle physiology
Keywords: Ekstrakorporeal Dolaşım; Fallot Tetralojisi; Fontan; Kalp- Akciğer Makinesi; Kardiyopulmoner Bypass; Cardiopulmonary Bypass; Extracorporeal Circulation; Fontan; Heart-Lung Machine; Tetralogy of Fallot