550 ?m merkezi kornea kalınlığının altında ve üstünde schiotz, non-kontakt ve goldman aplanasyon tonometrelerinin ölçüm sonuçlarının karşılaştırması - Demirci, Göktuğ; Tanrıverdi, Cafer; Karaman Erdur, Sevil; Özsütçü, Mustafa; Eliaçık, Mustafa; Aras, Cengiz; Karabela, Yunus (My University, 2017)
Amaç: Çalışmanın amacı merkezi kornea kalınlığının (MKK) Goldmann Aplanasyon, Non-Kontakt ve Schiotz tonometresi ölçümlerini etkileyip etkilemediğini araştırmak Gereç ve Yöntemler: Göz içi basıncı 20mmHg üstü olan hastaların kornea kalınlığı ultrasonik pakimetre ile ölçüldü ve göz içi basıncı, Goldmann Aplanasyon, Non-Kontakt ve Schiotz tonometresi ile ölçüldü ve sonuçları 550? m merkezi kornea kalınlığı sınır değer kabul edilerek altında ve üstünde kornea kalınlıklarında karşılaştırıldı. Bulgular: 40 erkek 68 kadın 108 glokom şüphesi olan hasta değerlendirmeye alındı. Goldman Aplanasyon Tonometresi (GAT) ile Non Kontakt Tonometre (NKT) arasında anlamlı ve güçlü korelasyon (p? 0,05) mevcuttu. GAT ile ST arasında anlamlı ve güçlü korelasyon mevcuttu. MKK >550 olan grupta NKT-GAT farkı ST-GAT farkından daha yüksek olduğu görüldü. MKK <= 550 olan grupta NKT-GAT farkı ST-GAT grubundan daha yüksek değildi. Bu sonuç kornea kalınlığının ST ölçümlerini NKT kadar etkilemediğini gösterdi. MKK? 550 olan grupta NKT-GAT değişimi MKK <= 550 olan gruptan anlamlı olarak daha düşüktü. MKK? 550 olan grupta ST-AT değişimi MKK <= 550 olan gruptan anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Glokom hastalığının tanısında ve takibinde yanlış ölçümler ciddi ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurur. Bu çalışmanın sonucunda ince kornealarda 3 yöntem istatistiksel olarak birbiriyle korrele bulundu, ne var ki kalın kornealarda ölçüm sonuçları altın standart Goldmann Aplanasyon tonometresi sonuçları ile kıyaslandığında daha fazla etkilendi. Özellikle Non-Kontakt tonometre kalın kornealı hastalarda Schiotz tonometresine göre daha yüksek ölçüm sonuçları çıkardı.

Purpose: The purpose of this study is to evaluate whether IOP measurements by Non-Contact, Goldmann and Schiotz tonometers are affected by central corneal thickness (CCT), and if so, to what extent. Materials and Methods: CCT determined by ultrasonic pachymetry and IOP was determined with the Non-Contact, Goldmann and Schiotz tonometers, respectively. The correlation between IOP measured by Non-Contact, Goldmann and Schiotz tonometers was determined in thick and thin corneas. Results: 40 male, 68 female toatal 108 glaucoma suspects were enrolled in the study. Goldman Aplanation Tonometry (GAT) Non Contact Tonometer (NCT) were found strongly correlated. GAT and ST were strongly correlated.In group with CCT >550 NCT-GAT difference was higher than the ST-GAT difference. In Group with CCT < = 550 NCT-GAT difference was not higher than ST-GAT group. This result showed that corneal thickness does not effect the ST results as much as the NCT results. In group with CCT? 550 NCT-GAT difference was lower then the group with CCT < = 550. CCT? 550 group results ST-GAT change was lower than CCT < = 550 group. Conclusion: In the diagnosis and follow up of glaucoma wrong measurements cause serious and irreversible results. The effect of CCT on IOP measurement is a question mark as inaccurate IOP measurements may lead to misdiagnosis. As conclusion statistically all three methods are highly correlated, however in thick corneas the measurements were more affected compared to gold standard Goldman tonometer. Especially measurements with Non-Contact tonometer is more affected in thick corneas when compared with other methods.
Comparison of schiotz, non-contact and goldmann applanation tonometer measurements in central corneal thickness below and above 550 ?m
Keywords: Schiotz; Goldman; Non-Kontakt; Tonometre; Merkezi Korneal Kalınlık; Schiotz; Goldman; Non-Contact; Tonometer; Central Corneal Thickness