Obstetrik brakial pleksus paralizisinde imgelemenin değerlendirilmesi - Şengün, Nursena (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmanın amacı, obstetrik brakial pleksus paralisizi (OBPP) olan olgularda motor ve duyusal fonksiyonlar ile motor ve kinestetik imgeleme yeteneği arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Çalışmaya 8-18 yaş aralığında OBPP tanısı almış 20 olgu ile birlikte yaş ve cinsiyet özellikleri bakımından benzer olan 20 sağlıklı olgu dahil edildi. OBPP'li olguların motor fonksiyonlarının değerlendirilmesinde Aktif Hareket Skalası (AHS), duyusal fonksiyonlarının değerlendirilmesinde Narakas Duyu Değerlendirme Sistemi (NDS) kullanıldı. İmgeleme değerlendirmesi Hareket İmgeleme Anketi-3 (HİA-3) ve Kinestetik ve Görsel İmgeleme Anketi (KGİA) ile gerçekleştirildi. Değerlendirmeler sonrasında, OBPP'li olgularda motor fonksiyonlar ile motor imgeleme (Mİ) (p<0,05) ve kinestetik imgeleme (Kİ) (p<0,01) arasında, duyusal fonksiyonlar ile kinestetik imgeleme arasında (p<0,01) ilişki olduğu görüldü. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında OBPP'li olguların imgeleme yeteneğinin daha zayıf olduğu görüldü (p<0,05). OBPP'li bireylerde imgeleme yeteneğinin etkilendiği göz önünde bulundurularak imgeleme değerlendirilmesinin önemli olduğu ve imgeleme uygulamalarının rehabilitasyon programlarında uygulanabilir alternatif ve etkili bir yöntem olabileceği kanısına varıldı.

The aim of this study was to investigate the relationship between motor and sensory functions and motor and kinesthetic imagery in children with obstetric brachial plexus palsy (OBPP). 20 children with OBPP were 8-18 years old and 20 healthy subjects who were chosen similarly in the way of age and gender according to the OBPP group were assessed. Active Movement Score (AMS) system was used to evaluate the motor function and Narakas Sensory Grading System (NSG) was used to evaluate the sensory function. The evaluation of imagery was performed with Motor Imagery Questionnaire-3 (MIQ-3) and Kinesthetic and Visual Imagery Questionnaire (KVIQ). According to results, there were relationship between motor imagery (MI) (p<0,05) and kinesthetic imagery (p<0,01) and the motor functions, kinesthetic imagery (KI) (p<0,01) and the sensory functions. When compared with the control group, it was found that the imagery ability in children with OBPP was weaker (p<0,05). It was concluded that in order to poor imagery ability in children with OBPP, it is crucial to assess the imagery ability and to add the imagery practice to the rehabilitation program.
Assessment of imagery in obstetric brachial plexus palsy
Keywords: Obstetrik Brakial Pleksus Paralizisi; Motor Fonksiyon; Duyusal Fonksiyon; Motor İmgeleme; Kinestetik İmgeleme; Obstetric Brachial Plexus Palsy; Motor Function; Sensory Function; Motor Imagery; Kinesthetic Imagery