İnme hastalarında farklı egzersiz yaklaşımlarının solunum fonksiyon testi parametrelerine etkisi - Keskin, Cansu (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
İnmeli hasta popülasyonunda, solunum kas zayıflığının artmış morbidite ve mortaliteye neden olduğu ve solunum fonksiyonlarını negatif yönde etkilediği kabul edilmektedir. Literatürde solunum egzersizleri ve aerobik egzersizin inmeli hastalarda solunum fonksiyon testi parametrelerine etkisi araştırılmış fakat aralarındaki farkı inceleyen bir çalışma bulunmamıştır. Bu çalışma, Kasım 2018Nisan 2019 tarihleri arasında Başakşehir Aktif Tıp Merkezi'ne başvuran inmeli hastalarda solunum egzersizi ve aerobik egzersiz programının solunum fonksiyon testi parametrelerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Otuz altı olgu doktor muayenesinden sonra rastlantısal olarak Grup-Solunum ve Grup-Aerobik olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da Todd-Davies nörofizyolojik tedavi yaklaşımı uygulandı. Solunum egzersizleri grubu (Grup-Solunum) olgularına seçilen solunum egzersizleri uygulandı. Aerobik egzersiz grubu (Grup-Aerobik) olgularına ise kol ergometresi çalıştırıldı. Olguların takibi 6 haftalık bir süreçte, haftanın 5 günü, günde 1 saat toplam 30 seanstan oluşturuldu. Egzersiz öncesi yapılan ilk test ve sonunda yapılan son test grup içi değerlendirmeleri incelendiğinde, Grup-Aerobik'de FEV1 (p=0,001<0,05), FVC (p=0,001<0,05) ve göğüs çevre ölçümündeki fark (p=0,000<0,05) anlamlı bulunup, Grup-Solunum'da yalnızca göğüs çevre ölçüm farkı (p=0,001<0,05) anlamlı bulundu. Son test değerlendirmesinde gruplar karşılaştırıldığında FEV1/FVC parametresinde (t(34)=-2.922; p=0.006<0,05) GrupSolunum değeri ( =88,889), Grup-Aerobik değerinden ( =80,000) yüksek bulundu. Göğüs çevre ölçümü farkı karşılaştırıldığında ise (t(34)=4.049; p=0.000<0,05) GrupAerobik değeri ( =1,417) Grup-Solunum değerinden ( =0,822) yüksek bulundu. Egzersizlere solunum eğitimini eklemek spirometre testini olumlu etkiler ve göğüs çevre esnekliğini arttırarak rehabilitasyonu kolaylaştırır ve solunum fonksiyonlarını olumlu etkiler.

It is accepted that respiratory muscle weakness causes increased morbidity and mortality in stroke patients population and negatively affects respiratory functions. The effects of respiratory and aerobic exercise on pulmonary function test parameters in stroke patients have been investigated, but there is no study examining the difference between them. The aim of this study was to investigate the effect of respiratory and aerobic exercise program on pulmonary function test parameters in stroke patients admitted to Başakşehir Aktif Tıp Merkezi from November 2018 to April 2019. Thirty six patients were randomly selected into two groups as GroupRespiratory and Group-Aerobic. Todd-Davies neurophysiological treatment approach was applied to both groups. Respiratory exercises group (GroupRespiratory) cases were selected breathing exercises. In the aerobic exercise group (Group-Aerobic), arm ergometer was used. Follow-up of the cases consisted of a total of 30 sessions of 1 hour a day, 5 days a week, over a 6-week period. When the pre-exercise and post-exercise assessments were examined, FEV1 (p=0.001<0.05), FVC (p=0.001<0.05) and differences in chest circumference measurements (p=0.000<0,05)) in the aerobic exercise group and only significant difference in chest circumference (p=0.001<0.05) was found in the respiratory group. hen the groups ere compared in the post-test evaluation, the Group-Respiratory value ( = 88,889) was found to be higher than the Group-Aerobic value ( =80,000) in the FEV1/FVC parameter (t(34)=-2.922; p=0.006<0.05). When the difference in chest circumference measurements were compared (t(34)=4.049; p=0.000<0.05), GroupAerobic value ( =1.417) was higher than Group-Respiratory value ( =0.822). Adding breathing training to the exercises positively affects the spirometer test and facilitates rehabilitation by increasing chest environmental flexibility and positively affects respiratory function.
The effect of different exercise approaches on respiratory function test parameters in stroke patients
Keywords: Aerobik Egzersiz; İnme; Solunum Egzersizleri; Spirometre; Todd-Davies; Aerobic Exercise; Stroke; Respiratory Exercises; Spirometer; Todd- Davies