Asemptomatik dinamik diz valguslu bireylerde graston tekniğinin fonksiyonel ve biyomekanik etkisinin, anatomi diseksiyonu desteğiyle de değerlendirilmesi - Pişirici, Pelin (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Bu çalışmanın amacı, asemptomatik dinamik diz valgusu (DDV) olan bireylerde, Gluteus Medius (GMed) kasına uygulanan, enstrüman destekli yumuşak doku mobilizasyon (EDYDM) tedavisinin, kasın kuvvet üretimine, alt ekstremite dizilimine, frontal plan projeksiyon açısı (FPPA)'na ve postural stabilite (PS)'ye katkısını araştırmaktır. DDV olan 44 katılımcı (21,39±1,79), Kontrol Grubu (KG=22) ve Graston Grubu (GG=22) olacak şekilde randomize edildi. Katılımcıların, birinci gün, alt ekstremite dizilimleri, tek bacak üzerinde çömelme testi ile FPPA'ları ve tek bacak üzerinde statik ve dinamik PS değerlendirmeleri tamamlandı. İkinci gün ise izokinetik test ile GMed kasının eksantrik kuvvet üretimi ölçüldü. EDYDM uygulaması, Graston Teknik® enstrümanları kullanılarak, 6 hafta, haftada 2 kez, 5'er dakika uygulandı. KG'na girişimde bulunulmadı. Tedavi sonunda tüm değerlendirmeler tekrarlandı. Elde edilen sonuçlar, her iki grupta da alt ekstremite diziliminde değişiklik olmadığını (p<0,05), FPPA'nda azalma olduğunu (p=0,001; p<0,01) ve gruplar arası fark değerlendirmesinde sadece GG'nda GMed kasının kuvvet üretiminde anlamlı düzeyde artış olduğunu gösterdi (p=0,004; p<0,01). PS sonuçlarında, her iki grupta da düzelme görüldü, ancak GG'nun, tedavi sonrası statik ve dinamik PS ile fark değişim değerindeki düşme, KG'na göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptandı (sırasıyla p=0,002, p=0,001; p<0,001, p=0,036, p=0,001; p<0,05). Çalışma sonucunda, EDYDM tedavisinin, GMed kasının kuvvet üretimini ve PS'yi artırdığı ancak meydana gelen kuvvet artışının, alt ekstremite dizilimi ve FPPA'nı değiştirmediği görüldü. Bulgularımız, hatalı hareket paternlerini düzeltmek ve valgus stresi azaltmak için kuvvet üretiminin tek başına yetmeyeceğini göstermektedir. EDYDM tedavisinin, denge ve nöromüsküler antrenman programlarına eklenmesini tavsiye etmekteyiz.

The aim of this study is to investigate the contribution of instrument assisted soft tissue mobilization (IASTM) treatment applied to Gluteus Medius (GMed) muscle to strength production, lower extremity alignment (LEA), frontal plan projection angle (FPPA) and postural stability (PS) in individuals with asymptomatic dynamic knee valgus (DKV). 44 participants with DKV (21,39±1,79) were randomized to be Control Group (CG=22) and Graston Group (GG=22). First day, participants' LEA, FPPA with single leg squat test, dynamic-static PS on involved leg evaluations were completed. Second day, eccentric strength of GMed muscle was measured by isokinetic test. IASTM application was applied 6 weeks, twice a week, 5 minutes, using Graston Technique® instruments. CG has not been attempted. Evaluations were repeated at the end of treatment. Results showed that, in both groups, there was no change in LEA (p<0,05), decrease in FPPA (p=0,001; p<0,01). A significant increase in the comparison of the difference values of GMed strength in GG (p=0,004; p<0,01). In PS evaluation results, improvement was observed in both groups, however, decreasing in difference in static, dynamic PS and difference values of GG after treatment was found to be statistically significantly lower compared to CG (respectively p=0,002, p=0,001; p<0,001, p=0,036, p=0,001; p<0,05). IASTM treatment increased strength production and PS of GMed muscle, but increasing in force didn't change LEA and FPPA. Force production alone is not sufficient to correct faulty movement patterns and reduce valgus stress. We recommend adding IASTM treatment to balance and neuromuscular training programs.
Investigation of the functional and biomechanical effect of the graston technique in individuals with asymptomatic dynamic knee valgus BY support of anatomy dissection
Keywords: Enstrüman Destekli Yumuşak Doku Mobilizasyonu; Frontal Plan Projeksiyon Açısı; Kuvvet Üretimi; Miyofasyal Gevşetme; Postural Stabilite; Force Production; Frontal Plan Projection Angle; Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization; Myofascial Release; Postural Stability