Savaş hukuku ve angajman kuralları - Doğanışık, Murathan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)
Ulusal ve uluslararası hukukun en ilgili bölümlerinin, güç kullanım kuralları üzerindeki etkilerini tartışmadan önce, genel kurallar hakkında birkaç genel gözleme değinmekte fayda vardır. Angajman kuralları (AK), ilgili operasyon için özel olarak yazılmış olsa da, bütün angajman kuralları gruplarının ortak unsurları mevcuttur. Bu unsurlar, angajman kurallarının temel bileşenlerini veya girdi kaynaklarını, hazırlama prosedürlerini ve angajman kurallarının temel niteliğini, amacını ve işlevini içermektedir. Bu ortak unsurlar, angajman kuralları kavramına ve güç kullanımına ilişkin benzer kurallara dair genel bir bakış açısı sağlamak amacıyla bu araştırmada ele alınmıştır. Askeri eğitim derslerinde AK temel ilkelerini öğreten kılavuzlar da dahil olmak üzere, temel veya genel AK teorisi üzerine bir çok yayın mevcuttur. Angajman kurallarının ortak unsurlarını tartışırken, kuralların hazırlandığı ve uygulandığı askeri harekat bağlamına kaçınılmaz bir şekilde atıfta bulunulmaktadır. Bununla birlikte; savaş hukuku, insani müdahale ve insani hukuk konuları üzerine detaylı açıklamalar getirilmiş ve bu alanlarda kullanılan bazı kavramlara da araştırmada yer verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, savaşa ilişkin unsurları hukuki açıdan ele alırken aynı zamanda savaşın insani boyutunu da incelemektir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlarla birlikte ve karşılaştırmalı olarak sonuç kısmında bütün olarak ayrıca incelenmiştir.

Before discussing the effects of the national and international law on use of force, it is worth mentioning some general observations about the subject. Even though the Rules of Engagement (ROE) are specific to each operation, they do share some common elements. These elements contain fundamental components and data sources of ROE as well as their preparation procedures, aim, function and essentials. These commonalities are the subject of this research in order to create a perspective of ROE and legitimate use of force. There are numerous sources such as handbooks and manuals which contain the theories of the ROE. When discussing these commonalities which are mentioned above, it is worth noting that the military operations serve as a starting point for the basis of ROE and these operations which affected the ROE are discussed within this research. Furthermore, this research also tried to provide detailed explanations to parts of Law of Armed Conflict, Humanitarian Law and Humanitarian Intervention which are relevant to ROE. The Aim of this research is to examine the elements of war from a legal perspective and to examine the human dimension in war. Conclusion part consists of a comparative result of the discussion.
Law of war and rules of engagement
Keywords: Angajman; Çatışma; Hukuk; İnsani Müdahale; Savaş; Conflict; Engagement; Humanitarian Intervention; Law; War