Primer dismenoreli kadınlarda farmakolojik ve non-farmakolojik tedavinin etkinliğinin karşılaştırılması - Boztaş Elverişli, Gizem (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Primer dismenore, 18-25 yaş arasında kadınlarda yaygın görülen jinekolojik bir patolojidir. Literatürde, primer dismenoreye yönelik farmakolojik ve non-farmakolojik, cerrahi ve alternatif pek çok tedavi mevcuttur. Bu nedenle çalışmada amacımız farmakolojik ve non-farmokolojik tedavileri karşılaştırarak en etkili tedaviyi belirlemekti. Hekim tarafından ultrasonografi ile muayene edilen 85 primer dismenoreli kadın çalışmaya alındı. Katılımcılar randomizasyon yoluyla 5 gruba ayrıldı. Farmakolojik tedavi gruplarını; hekim tarafından Naproksen Sodyum ve Mikronize Saflaştırılmış Flavonoid Fraksiyonu-MSFF(Diosmin) reçete edilmiş katılımcılar oluşturdu. Non-farmakolojik tedavi gruplarını da; MOPEXE(Motor İmajinasyon Odaklı Pelvik Taban Egzersizleri) egzersiz modeli ile Acupressure gruplarıydı. Kontrol grubunu 12 hafta içinde herhangi bir tedavi almadı. Katılımcıların ağrı şiddeti ve ağrının niteliği; McGill Ağrı Anketi, Menstrual tutum ve davranışları ise; Menstrual Tutum Ölçeği ile çalışmanın başında ve sonunda değerlendirildi. Veriler SPSS 22.0 paket programında analiz edildi. p<0,05 anlamlı kabul edildi. Ağrı niteliğinin ve şiddetinin değerlendirildiği McGill Ağrı Anketinin tüm alt ölçeklerinde de tedavi sonrası değişimler anlamlıydı (p<0,05). MOPEXE grubunda diğer gruplara göre bu değişim daha fazlaydı (p<0,001). Menstrual Tutum Ölçeği, güçsüz bırakan bir olgu olarak menstruasyon, doğal bir olgu olarak menstruasyon, menstruasyonun etkilerini inkar alt ölçeklerinde gruplar arasında ve tedavi sonrasında anlamlı bir değişme olmadı(p>0,05). Rahatsız edici bir olgu olarak menstruasyon ve mentruasyonun olacağını fark etme sezinleme alt ölçeklerinde ise MOPEXE grubunda, tedavi sonrası değişim diğer gruplara göre anlamlıydı(p<0,05). Tüm gruplarda ağrı şiddetinde ve niteliğinde değişim anlamlıyken, menstrual tutum ve davranışlarıda herhangi bir değişme meydana gelmedi.

Primary dysmenorrhea is a common gynecological pathology in women between the ages of 18-25. There are many pharmacological and non-pharmacological, surgical and alternative treatments for primary dysmenorrhea in the literature. Therefore, our aim in the study was to determine the most effective treatment by comparing pharmacological and non-pharmacological treatments. Eighty-five women with primary dysmenorrhea who were examined with ultrasonography by the physician were included in the study. Participants were divided into five groups by randomization. Pharmacological treatment groups; participants who were prescribed Naproxen Sodium and Micronized Purified Flavonoid Fraction-MSFF(Diosmin) by physicians. Non-pharmacological treatment groups; MOPEXE (Motor Imagination Focused Pelvic Floor Exercises) exercise model and Acupressure groups. The control group did not receive any treatment within 12 weeks. Participants' pain intensity and nature of pain; McGill Pain Scale, Menstrual attitudes and behaviors; It was evaluated at the beginning and end of the study with the Menstrual Attitude Scale.The data were analyzed in the SPSS 22.0 package program. p<0.05 was considered significant. Post-treatment changes were also significant in all subscales of the McGill Pain Scale, in which pain quality and severity were evaluated (p<0.05). This change was higher in the MOPEXE group compared to the other groups (p<0.001). Menstrual Attitude Scale, Menstruation as a deliberating event, Menstruation as a natural event, Denial of manty effects of menstruation subscales did not change significantly between the groups and after treatment(p>0.05). In the subscales of menstruation as a bothersome event and noticing that menstruation will occur, the post-treatment change was significant in the MOPEXE group compared to the other groups (p<0.05). While the change in pain severity and quality was significant in all groups, there was no change in menstrual attitudes and behaviors.
Comparison of the efficacy of pharmacological and non-pharmacological treatments in women with primary dysmenorrhea
Keywords: Acupressure; Dismenore; Egzersiz; İlaç Tedavisi; Telerehabilitasyon; Acupressure; Dysmenorrhea; Exercise; Drug Therapy; Telerehabilitation