Doğumda kanguru bakımının yenidoğanın emzirme davranışlarına ve annenin konfor düzeyine etkisi - Koç, Sevgi (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Araştırma, sağlıklı bebeklerde doğumda kanguru bakımının yenidoğanın emzirme davranışlarına ve annenin konfor düzeyine etkisini belirlemek amacı ile randomize kontrollü deneysel türde gerçekleştirildi. Örneklem, özel bir hastanede vajinal yol ile doğum için yatışı yapılan randomize yöntemle belirlenen 117 kadından (57 kontrol, 60 deney) oluştu. Verilerin toplanmasında; Anne Bilgi Formu, Travay Süreci Tanılama Formu, Bebek Bilgi Formu (Doğumda kanguru bakımı alan ve almayan grup), LATCH Emzirme Ölçeği, Sürekli-Durumluk Kaygı Ölçeği, Genel Konfor Ölçeği kullanıldı. Bu çalışmada deney grubundaki kadınların bebeklerine kanguru bakımı uygulandı, kontrol grubundakilere ise rutin hastane bakımı verildi. Veriler kadınlardan, yatış sırasında, travay sürecinde, doğumdan bir saat sonra, taburculuk sırasında; yenidoğanlardan ise doğumun hemen sonrasında, bebek gözlem odasında, hastane odasında anne ile ilk karşılaşmada ve taburculuk sırasında toplandı. Böylece öncelikle bebeklerin emzirme davranışlarını ve fizyolojik parametrelerini etkileyebilecek özellikler açısından deney ve kontrol grubunun eşlenik olup olmadığı araştırıldı. Daha sonra kanguru bakımının yenidoğanın emzirme davranışları ve fizyolojik parametrelerine, ayrıca annenin konfor düzeyine etkisi incelendi. Deney ve kontrol grubundaki kadınların bireysel, travay ve doğum süreci, sürekli kaygı ile ilgili özellikleri yönünden gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Öte yandan deney ve kontrol grubundaki yenidoğanların doğum ağırlığı, boy vb. özellikleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0,05) emzirme davranışları ve bazı fizyolojik parametreleri yönünden deney grubu lehine anlamlı farklılıklar saptandı (p<0,05). Doğumdan bir saat sonra araştırma kapsamına alınan kadınların durumluk kaygı düzeyleri incelendi ve deney grubundaki kadınların kaygı düzeyi kontrol grubundakilerden anlamlı olarak düşük bulundu (p<0,05). Fakat deney ve kontrol grubundaki kadınların taburculuk sırasındaki Genel Konfor Ölçeği puanları arasında anlamlı fark görülmedi (p?0,05). Elde edilen veriler, doğumda kanguru bakımının bebeğin emzirme davranışlarındaki başarısını arttırdığını, yenidoğanın fizyolojik parametrelerini olumlu yönde etkilediğini, annenin kaygı düzeyini düşürdüğünü ancak konfor düzeyi üzerinde farklılık oluşturmadığını gösterdi.

Research was carried out to determine influence of kangaroo care in healthy infants to behaviours of newborn baby breastfeeding and comfort level of mother in experimental species of randomized controlled trial. The sample occurred as determined by 117 hospitalized women for childbirth (57 controls, 60 experiments) with the vaginal route at a private hospital with randomized method. Mother Information Form, Labour Process Diagnostics Form, Baby Information Form (the group of kangaroo with care at birth and without), LATCH Breastfeeding Scale, State-Trait Anxiety Inventory, and General Comfort Scale were used to collect the data. Kangaroo care of female to babies in the experimental group was performed at this study while routine hospital care was given to the control group. Data was collected from women during hospitalization, in the labour process, an hour after birth, at discharge; from the newborns immediately after birth, in baby observation room, the first encounter with the mother in hospital room, and during discharge. Therefore, it is investigated firstly whether the experimental and control groups have equivalent properties in terms of the behaviours of newborn baby breastfeeding and the features that may affect the physiological parameters. Then, influence of kangaroo care was examined to behaviours of newborn breastfeeding, to physiological parameters, and as well as to maternal comfort level. No significant difference was found between characteristics of women in the experimental and control groups regarding individual, labour and delivery process, and trait anxiety (p>0.05). On the other hand, there was no significant difference between the groups in terms of features of birth weight of newborns and length etc. (p> 0.05) whereas significant differences were detected breastfeeding behaviour and some physiological parameters in favour of the direction of the experimental group (p <0.05). State anxiety of women in the research received one hour after birth were examined, and women in the experimental group had significantly lower levels of anxiety than the control group (p <0.05). But, there was no significant difference between women in the experimental and control groups at General Comfort Scale during discharge (p?0.05). The obtained data showed Kangaroo care of the baby at birth increased the success of breastfeeding behaviour, affected positively to newborn physiological parameters, and decreased the level of anxiety of mother; but did not create differences on the level of comfort.
Influence of kangaroo care in birth to behaviors of newborn baby breastfeeding and comfort level of mother
Keywords: Emzirme Davranışı; Fizyolojik Parametreler; Kanguru Bakımı; Konfor; Sağlıklı Yenidoğan; Breastfeeding Behavior; Physiological Parameters; Kangaroo Care; Comfort; Healthy Newborn