Fallot tetralojisi tanısı ile tüm düzeltme yapılan hastalarda preoperatif hematolojik parametrelerin ameliyat sonrası komplikasyonlar üzerine etkilerinin değerlendirilmesi - Eren, Mustafa (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Bu araştırma, Fallot Tetralojisi tanısı ile tüm düzeltme yapılan hastalarda preoperatif hematolojik parametrelerin ameliyat sonrası komplikasyonlar üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini ve örneklemini İstanbul ilinde yer alan bir üniversite hastanesinde, 2013-2016 tarihleri arasında Fallot Tetralojisi tanısı nedeniyle tüm düzeltme ameliyatı yapılmış 34 vaka oluşturdu. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan demografik veriler, ameliyata ilişkin veriler ve laboratuvar bulgularına ilişkin verileri içeren veri toplama formuyla toplandı. Hastaların 19'unun erkek; 15'inin kadın, yaş ortalamalarının 14,2 ay, vücut ağırlığı ve boy ortalamasının 8,7 kg ile 72 cm, aortik kross klemp ve kardiyopulmoner bypass sürelerinin ortalama 100,32 dk. ile 137,94 dk. hospitalizasyon süresinin 14,59 gün olduğu saptandı. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 6. 24. 48. ve 72. saatlerde bakılan hematolojik parametrelerden; hemoglobin, hematokrit, nötrofil, lenfosit, nötrofil lenfosit oranı ve üre değerleri arasında anlamlı farklılıklar belirlendi (p<0,001)(p<0,05). Ameliyat sonrası komplikasyonlar değerlendirildiğinde, hastaların %21'inde bradikardi, %12'sinde rezidüel pulmoner darlık, %35'inde kanama, %9'unda AV blok ve geçici epikardiyal pace maker desteği, %3'ünde periferik emboli gelişimi saptandı. Hastalara ameliyat sonrası ilk 72 saat içerisinde yapılan hemofiltrasyon ve periton diyalizi uygulamalarında ise sırasıyla ortalama 393,03 ml ve 223,29 ml sıvı filtre edildiği belirlendi. Tüm düzeltme ameliyatı sonrası, hastaların hemoglobin ve hematokrit değerlerinde giderek azalma olduğu, nötrofil değerlerinde ameliyat sonrası 48. saatte artış görülürken lenfosit değerlerinin ameliyat öncesi dönemde, nötrofil/lenfosit oranı ile üre değerlerinin ise ameliyat sonrası 72. saatte en yüksek düzeyde olduğu görüldü.

This study is performed to evaluate the effects of preoperative hematologic parameters on postoperative complications in patients undergoing complete corrective surgery with the diagnosis of Tetralogy of Fallot. Population and sampling group of the study consisted of 34 cases, which had complete correction operation with the diagnosis of Tetralogy of Fallot between the years 2013 and 2016 in a university hospital located in Istanbul, demographic, operative and laboratory data were collected by means of a data collection form that is prepared by the researcher. 19 patients were male and 15 patients were women. Their mean age was 14.2 years, body weight was 8,7 kg and body length was 72 cm. Aortic cross clamp duration and cardiopulmonary bypass duration is were 100,32 and 137,94 minutes. The mean hospitalization period was 14,59 days. Statistically differences were detected between the hemoglobin, hematocrit, neutrophil, lymphocyte, neutrophil to lymphocyte ratio and urea values according to the hematological parameters which were recorded in preoperative and postoperative 6th, 24th, 48th and 72nd hours (p<0,001)(p<0,05).When the postoperative complications were evaluated, bradycardia was detected in 21% of the patients, residual pulmonary stenosis in 12%, bleeding in 35%, AV block and temporary epicardial pace maker support in 9%, peripheral embolism in 3% of the patients. Hemofiltration and peritoneal dialysis data which were extracted from the patients performed within the first 72 hours, a mean of 393,03 ml and 217,29 ml fluid. After surgery, hemoglobin and hematocrit values were found to decrease gradually. The neutrophil levels increased in the 48th hour after the operation; lymphocyte levels were at the highest levels in the preoperative period; and neutrophil-to-lymphocyte ratio and urea levels were at the highest levels in the 72nd hour after the operation.
Evaluation of the effects of preoperative hematologic parameters on postoperative complications in patients undergoing complete corrective surgery with the diagnosis of tetralogy of fallot
Keywords: Fallot Tetralojisi; Kardiyopulmoner Bypass; Konjenital Kalp Hastalıkları; Tetralogy of Fallot; Cardiopulmonary Bypass; Congenital Heart Diseases