Tiroglobulin ölçümlerinin düşük titrelerdeki anti-tiroglobulinle interferansının araştırılması - Şekeroğlu, Mehmet Ramazan; Bati, Bedia; Çokluk, Erdem; Öztürk, Mustafa (My University, 2019)
GirişTiroglobulin (Tg), tiroid follikülü için spesifik bir marker olarak kullanılır. Ancak Tg ölçümlerinde ve dolayısıyla klinik olarak değerlendirilmesindeki en önemli zorluk tiroglobulin antikorlarının (TgAb) sebep olduğu interferanstır. Yüksek konsantrasyondaki TgAb’ların serum Tg ölçümünü interfere ettiği bilinmektedir. Buçalışmada; düsük konsantrasyonda TgAb bulunan serumların ve negatif TgAb’lu otoimmun tiroiditli hasta serumlarının Tg standartlarına ilavesinin Tg ölçümü üzerine interferansının araştırılması amaçlandı.Gereç-YöntemBu amaçla düsük ve yüksek TgAb konsantrasyonuna sahip serum havuzlarından alınan örnekler Tg standartları içerisine ilave edilerek 1/2, 1/10 ve 1/20 dilüsyonla TgAb konsantrasyonu 5, 10, 20, 40, 60, 80 ve 100 IU/ml olan numuneler hazırlandı. Aynı sulandırma işlemi TgAb negatif serum havuzları için de yapıldı veörneklerde Tg ölçümleri yapılarak geri kazanımlar (recovery) hesaplandı.BulgularTgAb pozitif numunelerdeki recovery sonuçları % 21- % 56 oranında değisirken, TgAb negatif numunelerininki % 88 - % 96 arasında bulundu.SonuçBu çalışmanın sonuçları TgAb mevcudiyetinin düsük titrelerde bile Tg ölçümlerini önemli oranda interfere ettiğini, dilüsyon oranın bu etkiyi değiştirmediğini göstermektedir. Ayrıca TgAb dışındaki diğer otoimmun antikorların Tg ölçümlerinde interferansa sebep olmadığı ya da çok az olabileceğini söyleyebiliriz.

Objective Thyroglobulin is used as a spesific marker for thyroid follicule. But the most important problem in Tg assays and in its clinical evaluation of interfere that caused by endogenous Tg antibodies (TgAb). It is known that TgAbs with high concentrations interfere with serum Tg assay. In this study it was aimed to explore the interference in Tg assays of adding serum with low concentration of TgAb and serum of patients with otoimmune thyroiditis with negative TgAb into Tg standarts. Materials and Methods For this purpose samples taken from serum pools with high and low TgAb concentration are added into Tg standarts and using 1/2, 1/10 and 1/20 dilutions 5, 10, 20, 40, 60, 80 and 100 IU/ml TgAb samples were prapared. The same dilution was done for TgAb negative serum pools and the recoveries were estimated by doing Tg assays on the samples. Results While the recover results were variable from 21 % to 56 % in TgAb positive samples, in TgAb negative samples they varied it was from 88 % to 96 %. Conclusion It can be said from the results of this study that even low titers, of TgAb TgAb existence interferes Tg assays to a great extend and that the dilution rate would not change this effect. And also it can be said that otoimmun antibodies other than TgAb don’t cause interferance in Tg assays or that they can have very little effect.
The investigation of interferation of thyroglobulin measurement
Keywords: İmmunometrik Ölçüm; Tiroglobulin; Tiroglobulin Antikor; İnterferans; Immunometric Assay; Thyroglobulin; Thyroglobulin Antibody; Interference