Sudan kaçınma stresi uygulanmış erkek sıçan mesanesinde oksitosin etkisi: Işık ve elektron mikroskobik inceleme - Ak, Esin; Çikler Dülger, Esra; Özer Şehirli, Ahmet; Tetik, Şermin; Pişiriciler, Rabia; Şener, Göksel; Çetinel, Şule (Marmara Üniversitesi, 2015)
Çalışmamızda, erkek sıçanlara uygulanan bir interstisyel sistit modeli olarak kabul gören sudan kaçınma stresinin (SKS) mesane hasarı üzerine etkisi ve oksitosin hormonunun strese bağlı olarak gelişen interstisyel sistit üzerindeki morfolojik ve biyokimyasal etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda her grupta eşit sayıda (n=6) sıçan olmak üzere 24 adet erkek Wistar sıçan 4 gruba ayrılmıştır: 1 Kontrol grubuna (K) herhangi bir işlem uygulanmamıştır. 2. Kronik stres grubuna (KS) 5 gün 2 saat SKS uygulanmıştır. 3. Oksitosin grubuna (OT) 5 gün subkutan (sc) 5 µg/kg oksitosin uygulanmıştır. 4. Kronik Stres +Oksitosin grubuna (KS+OT) kronik stres boyunca 5?g /kg oksitosin sc uygulanmıştır. Deney sonunda mesane dokusu ışık ve elektron mikroskobunda incelenmiştir. Oksidatif stres, malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) ölçümleri ile değerlendirilmiştir. Sistemik stres; serum kortizol tayini ile ölçülmüştür. KS grubuna ait ışık mikroskobik incelemelerde ürotelyumda dökülmeler, bağ dokusunda ödem, polimorf nüveli lökosit artışı, damar içi konjesyon ve degranüle mast hücre artışı izlenirken, KS+OT grubunda belirgin bir iyileşme saptanmıştır. Elektron mikroskobik incelemelerde KS grubunda ürotelyum hücrelerinde hasar, glikozaminoglikan tabakasında düzensizlik ve hücreler arası sıkı bağlantılarda açılma izlenirken, KS+OT grubunda hasarın gerilediği görülmüştür. Serum kortizol, doku MDA ve GSH seviyeleri morfolojik bulgularla uyumlu olarak tespit edilmiştir. Çalışmamıza ait veriler erkek sıçanlarda SKS’nin sebep olduğu interstisyel sistite bağlı morfolojik ve biyokimyasal hasarın dişi sıçanlar ile benzer derecede oluştuğunu göstermektedir. Ayrıca oksitosin tedavisinin oluşan bu hasara karşı koruyucu bir etki gösterdiği gözlenmiştir.

We aimed to study the impact of water avoidance stress (WAS) on the bladder tissue of male rats and to reveal the effect of oxytocin on the morphologic and biochemical alterations related to stress induced interstitial cystitis . Twenty four Wistar male rats were assigned into 4 groups and each included the same number of rats (n=6): 1.Control group (C): had no intervention, 2. Oxytocin group (OXY): recieved 5?g /kg oxytocin sc. for 5 days. 3. Chronic stress group (WAS): rats underwent 2 hours daily WAS for 5 days. 4. Chronic stress+Oxytocin group (WAS+OXY): recieved subcutaneous (sc) 5?g /kg oxytocin during chronic stress. Urinary bladder tissues were examined under light and electron microscopy. Oxidative stress was evaluated by malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels. Moreover, systemic stress was measured with serum cortisol levels. In light microscopic analysis of WAS group, desquamation of urothelium, edema in connective tissue, increased number of polymorphonuclear leukocytes and vascular congestion were detected while a prominent healing was observed in WAS+OT group. In electron microscopy, although there were degenerated urothelium, irregularity in glycosaminoglycon layer and a prominent dilatation in intercellular tight junctions in the WAS group, reversal of the injury was detected in the WAS+OT group. Serum levels of cortisole and tissue levels of MDA and GSH were found to be well correlated with the morphological findings. Our study revealed that WAS induced interstitial cystitis in male rats causes similar morphologic and biochemical alterations in female rats. Additionally, oxytocin exerts a protective effect against this injury.
The effect of oxytocin on the urinary bladder in male rats exposed to water avoidance stress: Light and electron microscopic investigation
Keywords: Sudan Kaçınma Stresi; Oksitosin; Erkek Sıçan; Mesane; Histokimya; Water Avoidance Stress; Oxytocin; Male Rat; Urinary Bladder; Histochemistry