Pemfigus Vulgaris ile ilişkili deskuamatif gingivitisli hastalarda periodontal tedavinin hastalığın şiddeti üzerine etkisi (Olgu serisi) - Kurgan, Şivge; Altıngöz, S. Merve; Balcı, Nur; Günhan, Meral (Selçuk Üniversitesi, 2012)
Pemfigus Vulgaris (PV) deri ve mükoz membranlar n otoimmün vezikülobülloz bir hastaldr. Çou vakada, oral mukoza etkilenir ve oral lezyonlar hastaln ilk belirtisi olabilir. Baz hastalarda, deri tutulumu oral lezyonlar takip edebilir. Etiyoloji ve patogenez tam olarak net deildir. Zaman nda tehis ve oral lezyonlarn tedavisi kritik önem arz eder. Ancak PV’in erken oral lezyonlarnn tehisi zordur, çünkü balangç oral lezyonlar spesifik deildir, yüzeysel erozyon ve ülserasyonlar seklinde aça çkar ve nadiren bül oluumu gösterirler. Oral lezyonlar dietini de içeren herhangi bir yerde oluabilir, ancak; PV ile birlikte görülen deskuamatif gingivitisin skl pemfigoid veya liken planus gibi dier mukokütanöz durumlara göre daha nadirdir. Tehis; biyopsinin histolojik olarak incelenmesi ve immünohistokimyasal boyama ile dorulanr. Tedavi; kortikosteroidler ve genelde azatioprin ve dier ajanlarla sistemik immünsüpresyon ile yaplmaktadr, ancak potansiyel olarak daha az yan etkiye sahip yeni tedaviler umut vericidir. Bu makale PV tehisi konulmu 3 hastann klinik özelliklerini ve tedavilerini göstermektedir.

Pemphigus Vulgaris (PV) is an autoimmune vesiculobullous disease of the skin and mucous membranes. In most cases oral mucosa is frequently affected, and oral lesions may be the first sign of the disease. In some patients, oral lesions may also be followed by skin involvement. The etiology and pathogenesis are not completely clear. Timely recognition and treatment of oral lesions is critical. Early oral lesions of PV are difficult to diagnose, since the initial oral lesions may be relatively nonspecific, manifesting as superficial erosions or ulcerations, and rarely presenting with the formation of intact bullae. Oral lesions may occur anywhere including gingiva; however, desquamative gingivitis is less common with PV than other mucocutaneous conditions such as pemphigoid or lichen planus. The diagnosis is confirmed by biopsy with histological examination and immunostaining. Treatment is done by systemic immunosuppression with corticosteroids, usually azathioprine or other agents, but newer treatments with potentially fewer adverse effects look promising. This paper describes clinical features and treatment of 3patients who is diagnosed as having PV.
The effect of periodontal treatment on the severity of disease on patients having desquamative gingivitis related with pemphigus vulgaris (Case Series)
Keywords: Pemfigus; Ameliyatsız Periodontal Debridman; Oral Patoloji; Pemphigus; Nonsurgical Periodontal Debridement; Oral Pathology