Pediatrik nöromusküler hastalarda üst ekstremite fonksiyonları ile solunum fonksiyonları arasındaki ilişki - Safran, Ertuğrul (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Bu çalışmada, pediatrik nöromusküler hastalarda üst ekstremite fonksiyonlarını ve solunum fonksiyonlarını değerlendirmek ve bu fonksiyonlar arasındaki ilişkiyi temel alarak rehabilitasyon programını şekillendirmek amaçlanmıştır. Araştırma, kas hastası tanısı konmuş ve ambulasyonu devam eden,iletişim kurabilecek yeterli bilişsel fonksiyonları bulunan 6-18 yaş arasında, 30 çocuk hasta üzerinde yapılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedilmiştir. Hastaların üst ekstremite fonksiyonel düzeyleri "Brooke Üst Ekstremite Fonksiyonel Skalası" ile ve ambulasyon düzeyleri"Vignos Skalası" ile değerlendirilmiştir. Elbecerisi, üst ekstremite manuel kas gücü, el kavrama kuvveti ve solunum fonksiyonları sırasıyladokuz delikli peg testi, manuel kas testi, Jamar dinamometresi ve solunum fonksiyon testleri iledeğerlendirilmiştir. Üst ekstremite fonksiyonel evresi ile solunum fonksiyonları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Ambulasyon düzeyi ile PEF değerleri arasında pozitif kuvvetli korelasyon bulunmuştur (p<0,05). El becerisi ile FEV1 ve PEF değerleri arasında ilişki kaydedilmiştir (p<0,05). Üst ekstremite kas güçleri ile bütün spirometrik değerler arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). El kavrama gücü ile bütün spirometrik değerler arasında korelasyon bulunmuştur (p<0,05). Nöromusküler hastalığı olan çocuklarda üst ekstremite kas gücü ve fonksiyonel seviye ile solunum fonksiyonları arasında kaydedilen ilişkinin bu çocuklarda erken dönemde solunum fizyoterapisine başlamak için yol gösterici olabileceğini düşünmekteyiz.

Aim of this study was to build a rehabilitation program which based uponevaluation between upper extremity functions and respiratory functions in patients with neuromuscular diseases. Thirthy pediatric patients between 6 and 18 years old with diagnose of muscular disease who maintains ambulatory status and has sufficient cognitive functions to communicate were included in the study. Demographic data's of participants were recorded. Functional status of patients was evaluated with ''Brooke Upper Extremity Functional Scale'', and ambulatory status with ''Vignos Scale''. Nine hole peg test, manual muscle test, Jamar dynamometer and respiratory function tests were used for evaluation of hand skills, upper extremity muscle strength, hand grip force and respiratory functions, respectively. There were no significant correlation between upper extremity functional level and respiratory functions (p>0,05). Positive correlation was found between ambulatory status and PEF value (p<0,05). There was a significant correlation of hand skills to FEV1 and PEF (p<0,05). Significant correlation was found among upper extremity strength and all spirometric values (p<0,05). Hand grip force and all spirometric values were found to be correlated (p<0,05). Since upper extremity muscle strength, functional status and respiratory functions are found to be correlated, cardiopulmonary rehabilitation in these patients should include upper extremity exercises and be initiated on the early stages of the disease.
Relationship between upper extremity functions and respiratory functions in patients with neuromuscular diseaserelationship between upper extremity functions and respiratory functions in patients with neuromuscular disease
Keywords: Nöromusküler Hastalıklar; Pediatrik; Solunum Fonksiyonu; Üst Ekstremite Fonksiyonu; Neuromuscular Diseases; Pediatrics; Respiratory Function; Upper Extremity Function