Lise öğrencilerinde cep telefonu bağımlılığının yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi - Akdoğan, Dilan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Digital in 2016 raporunun Dünya ile ilgili verilerine bakıldığında; Dünya nüfusunun 7.395 milyar olduğu söylenmektedir. Bu nüfustan internete bağlanan insan sayısı 3.419 milyar, sosyal medyayı aktif olarak kullanan kişi sayısı 2.307 milyar, mobil cihaz kullanıcısı sayısı 3.790 milyar, mobil cihaz üzerinden sosyal medyayı kullananların sayısı ise 1.968 milyar olarak belirtilmektedir. TÜİK 2016 (41) verilerine göre, Türkiye'de hanelerin %96,9'unda cep telefonu bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar cep telefonu kullanımının arttığını ve sağlığa etkisini vurgulamaktayken, yaşam kalitesine etkisini tam olarak vermemektedir. Bu çalışma ile sağlık meslek lisesi öğrencilerinin cep telefonu bağımlılığının yaşam kalitesine etkisini saptamak amaçlanmaktadır. Çalışma kesitsel bir araştırma olarak Mart-Nisan 2016 tarihleri arasında Küçükçekmece İlçesindeki bir sağlık kolejinde yapılmıştır. Evrenin tümüne ulaşılması hedeflenmiştir. Araştırmanın yapıldığı lisede 9-10-11. sınıfta okuyan 250 hemşirelik öğrencisi örneklem olarak alınmıştır. Sf-36 yaşam kalitesi ölçeği ve cep telefonu bağımlılığını incelemek için kişinin cep telefonu ile ilişkisini ölçen Cep Telefonu Edvanterinin 17 soruluk kısmını oluşturan bölüm kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, cinsiyet ile cep telefonu ilişki ölçeği arasında anlamlı fark bulunmaktadır. (p<0.05) Kız öğrencilerin cep telefonu bağımlılık ölçek puanının fazla çıktığı görülmektedir. Gelir düzeyi ile cep telefonu ilişki ölçeği puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0.05). Yapılan regresyon analizinde cep telefonu ilişki ölçeği puanı arttıkça; fiziksel aktivitenin azaldığı, ağrı ölçek puanının arttığı, genel sağlık ölçek puanının azaldığı ve enerji ölçek puanının azaldığı ortaya çıkmıştır.

When it is referred to the universal data of the report of Digital in 2016 we find out that the population of the world is 7.395.000 – 3.419.000 people connect internet… The number of the people using social media actively is 2.307.000 . The number of the people using mobile devices is 3.790.000 and the number of the people using the social media via (through) mobile devices is 1.968.000. According to the data of TUIK (41) 2016, the number of the families using mobile phones is %96,9 of total population. The surveys and the searches never prove properly that the use of mobile phones increases and that it affects the health. With this very survey, it has been aimed to determine the mobile phone dependancy to the quality of the life standarts on the students of the Vocational School of Health. The survey was conducted at a School of Heath in Kucukcekmece on the dates of March-April 2016 as the cross.-sectional study. It was aimed to reach the total universal results. At the school where the survey was conducted 250 nursery students of 9-10-11 grades were experimented as statiscal sample students. In order to study the dependancy of use of mobile phone individually, and also in order to study the scale of the Sf.36 life quality of the chapter of users manuel of mobile phone with 17 questions estimating the relation of the individual with the mobile phone was used. As the result of the study it was proved that there is no important difference between the sexuality and the relation of the scale of mobile phone. (P<0,05) It is observed that the point of the dependancy of use of mobile phones by female students is relativery high. At the regression analyze it was founded out that as the scale (point of) the relation of mobile phone increases, the physical activities decrease; as the scale of the pain increases, the general health and energy decrease.
The assessment of the influence of the mobile phone dependancy to the quality of the life standarts on the high school students
Keywords: Bağımlılık; Cep Telefonu; Gençlik; İletişim Araçları; Yaşam Kalite; Communication Tools; Dependency; Mobil Phone; Quality of Life; The Young