Monosodyum glutamat'ın sıçanlarda beslenme durumuna, vücuttaki yağlanma oranlarına, üreme sistemine, bilişsel hafıza ve beyin fonksiyonlarına etkisinin incelenmesi - Ün, İlyas (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Monosodyum glutamat (MSG); günlük hayatta sıkça tüketilen ve birçok besinde lezzet artırıcı olarak kullanılan gıda katkı maddesidir. MSG nin ağırlık artışı, iştah, üreme ve beyin fonksiyonları üzerine etkileri çeşitli çalışmalarda incelenmekle birlikte sonuçlar tartışmalıdır. Bu çalışma, oral yolla MSG verilen sıçanların besin ve su tüketimi ile vücut ağırlığı değişimlerini, bilişsel hafıza ve beyin fonksiyonları, üreme durumları ve kan lipid seviyeleri üzerine etkilerini incelemek, ayrıca anne sıçanların gebelik ve laktasyon dönemlerinde MSG alımının yavru sıçanların doğum ağırlıkları ve sayıları ile bilişsel hafıza ve beyin fonksiyonlarını ne şekilde etkilediğini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmada 30 adet Spraque Dawley türü dişi sıçan kullanılmış ve randomize olarak üç gruba ayrılmıştır. Birinci grup (kontrol grubu) deney süresince sadece standart pelet yem ile beslenmiştir. İkinci (Deney A grubu) ve üçüncü grupta (Deney B grubu) yer alan sıçanlara, 4 hafta boyunca pelet yemin yanında oral olarak suda çözülmüş MSG (gün aşırı, 4 mg/g.vücut ağırlığı) verilmiştir. Bu süre sonunda tüm deney hayvanları çiftleştirilmeye alınmıştır; çiftleşmenin ardından, gebelik ve laktasyon dönemleri boyunca A grubuna MSG verilmesi kesilmiş ve B grubuna aynı şekilde MSG verilmeye devam edilmiştir. Doğumdan sonra her 3 grubun yavru sayıları, doğum ağırlıkları kaydedilmiştir. Yavruların 21 gün boyunca anne sütü ile beslenmesi sağlanmıştır. Anne ve yavru sıçanların deney süresince vücut ağırlıkları, yem ve su tüketimleri gün aşırı kaydedilmiştir Deney sürecinde anne sıçanların kan örnekleri başlangıçta, gebelik öncesinde ve laktasyon sonrasında 1mL olarak alınmış ve toplam kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid seviyeleri analiz edilmiştir. Anne sıçanların ve yavrularının bilişsel hafıza ve beyin fonksiyonları Barnes maze testi ile değerlendirilmiştir. Verilerin istatistik analizleri SPSS 18.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Yetişkin sıçanlarda, dört hafta boyunca gün aşırı 4 mg/g MSG alımının vücut ağırlığında, besin ve su tüketimlerinde artışa neden olduğu, bilişsel hafıza ve beyin fonksiyonları üzerine olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Her bir gruptaki yavrular karşılaştırıldığında, vücut ağırlıklarında, besin ve su tüketimlerinde anlamlı bir farklılık olmadığı, ancak Barnes maze testi uygulamasında öğrenme yeteneğinin kontrol grubunun yavrularında en fazla, gebelik ve laktasyon dönemlerinde MSG alan annelerin yavrularında ise en az olduğu gözlenmiştir.

Monosodium glutamate (MSG) is a food additive that is consumed frequently in daily life and used as flavor enhancer in many foods. The effects of MSG on weight increase, appetite, fertility and brain functions have been analyzed by different studies. However, the results obtained are questionable. This study has been planned for the purpose of analyzing the effects of MSG, which was given to the rats through oral route, on food and water consumption and body-weight changes, cognitive memory and brain functions, fertility conditions and blood lipid levels, and for the purpose of determining the effects on birth weights and numbers, cognitive memory and brain functions of the offspring of the mother rats received MSG in the periods of pregnancy and lactation. In this study; 30 female rats from the type of Spraque Dawley were used and were separated into three groups, randomly. The rats of the first group (control group) were fed by only standard pellet feed during the testing period. The rats of the second group (experimental group A) and the third group (experimental group B) were fed orally by water-soluble MSG (4 mg/g-bodyweight, every other day) in addition to the pellet feed during four weeks. In the end of this period, all experimental animals were bred; after the period of breeding, giving of MSG was ended for the rats of the group A but MSG was given for the group B in the same way, during the periods of pregnancy and lactation. After the birth period, body weights and numbers of the offspring of every three groups were recorded. During 21 days, the neonatal rats were fed by breast milk. During this period; body weights, food and water consumption of neonatal and mother rats were recorded every other day. In the period of experiment; blood samples of the mother rats were taken as 1mL in the beginning (the first measurement), before the pregnancy (the second measurement) and after the lactation (the third measurement), and total levels of cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol and triglyceride levels were analyzed. Moreover, cognitive memory and brain functions of the neonatal and the mother rats were examined through Barnes Maze test. Statistical analyses of the results were made by SPSS 18.0 (a software package used for statistical analysis). It has been detected that MSG intake (4 mg/g, every other day during four weeks) has caused to increase in body weights, food and water consumption and to negative effects on cognitive memory and brain functions of the mature rats. When the neonatal rats of each group were compared, any significant difference has not been observed in body weights, food and water consumption. However; when Barnes Maze test was applied, learning ability has been detected at the most in rats of the control group but it has been observed at the least in the offspring of the mother rats received MSG during the periods of pregnancy and lactation.
Monosodium glutamate research and examination of effect of on nutritional status, body lipoidosis ratios, reporoductive system, cognitive memory and brain functions of rats
Keywords: Bilişsel Hafıza; Monosodyum Glutamat; Sıçan; Üreme; Cognitive Memory; Monosodium Glutamate; Rat; Reproduction