Diyabet tedavisine hasta uyumunda insülin iğneleri ve iğne uçları - Aykanat, Kazım (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Diyabetli bir hastanın ülkemizde senelik yaklaşık 1000 dolar masrafı bulunmaktadır.Ülkemizde şeker hastalığı (Diabetes Mellitus) için yapılan toplam harcama ise senede 1-2 milyar dolar civarındadır. Hasta herhangi bir sebepten tedavi amacıyla hastaneye yatırıldığında harcama 6,5 kat artmaktadır. Diabetes Mellitus (DM) hastalığında önem teşkil eden 'eğitim'; maliyetin düşmesi için üzerinde durulan bir konudur. Diyabet tedavisinde eğitimin önemli bir kolu da eczanelerdir. Eczanelerde verilen birinci basamak sağlık danışmanlığı hizmeti ile diyabet hastaları bilgilendirilmekte ve doğru yönlendirilmektedir.Yapılan bir çalışmada tek kullanımlık insülin kalemi kullanım eg?itiminin %56.4'ünün hems?ireler ve %34.7'sinin doktorlar tarafından verildiği saptanmıs?tır. Eğitimlerin çok az bir oranın eczacı tarafından verildiği belirlenmis?tir. Hastaların %6.9'u ise sag?lık personeli dıs?ındaki kaynaklardan bilgi aldıklarını belirtmişlerdir. İnsülin kullanımında iğne seçimi de hasta uyuncu açısından önemli bir konudur. Son yıllarda kısa iğne uçlarının kullanımı desteklenmektedir. Avrupa Farmasötik Bakım Ag?ı (PCNE) farmasötik bakımı, 'ilaç kullanımının en iyi s?ekilde olmasını sag?lamak ve sag?lık sonuçlarını iyiles?tirmek için eczacının bireylerin bakımına is?tirak etmesi' olarak tanımlamaktadır. Çalışmamızda yaptığımız ankette alınan sonuçlar ve eczanelerle yapılan görüşmeler sonucunda eczanelerde insülin iğnesi konusunda bilgi verildiği ancak insülin iğnesinin nasıl bertaraf edileceği konusunda bilgi verilmesinin eksik olduğu saptanmıştır. Hastaların evlerine götürebilecekleri bir broşür bulunmaması anlatılan bilgilerin akılda kalmamasına neden olabilir. İstatistiklerde, toplumda eczacılara olan güvenin yüksek olduğunu ve eczacının öneride bulunduğu hastaların sorgulamadığı görülmektedir.

In our country, diabetes costs $ 1000/ year expense to a patient. The total cost of diabetes mellitus to our country is around 1-2 billion dollars per year. When the patient is admitted to the hospital for any reason, this expenditure is increased 6.5 times. For patient and health professionals, 'Education' is an important issue in diabetes mellitus to reduce this cost. Diabetes management in retail pharmacies is one of the branches of education for the subject. Diabetes patients are informed and guided by first aid health counseling services provided in pharmacies. In a study conducted on the use of disposable insulin pens for diabetes, 56.4% of the patients were found to be educated by the nurses where as 34.7% of them by the physicians. It has been determined that very few of them received training from pharmacists. 6.9% of the patients stated that they were informed about the disposable insulin pen from sources other than health professionals (such as the drug leaflet). The choice of needles for insulin use is also an important issue for the patient's compliance. In previous years usage of short needle were trended. The European Pharmaceutical Care Network (PCNE) defines' the pharmaceutical care as pharmacist's involvement in the care of individuals' to ensure that drug use is optimal and to recover health outcomes. In our study, we surveyed knowledge level of patients about the appropriate insulin injection and needle disposal protocols. The lack of a brochure that patients can take to their homes can cause the information to be unintelligible. Statistical data and research results show that the confidence of pharmacy in the community is very high and that the people do not question the information coming from pharmacist. The lack of a brochure which patients can take to theirs homes can cause the information to be unintelligible. Our results shows that, there is a high level of trust in pharmacists in the society and the patients take the pharmacist advices more seriosly compared to other health proffessionals.
Insulin injections and needle tips in patient compliance with diabetes treatment
Keywords: Diyabet; İğne; Eczane; İğne Ucu; Farmasötik Bakım; Diabetes; Needle; Pharmacy; Needle Tip; Pharmaceutical Care