Lenfödem hastalarında kompleks boşaltıcı fizyoterapinin vücuttan sıvı atımı üzerine etkisi - Uydur, Cemile (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Çalışmamın amacı; Lenfödem Hastalarında Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi ile dolaşıma katılan lenf sıvısının, vücuttan sıvı atımı üzerine etkisinin olup olmadığını objektif olarak araştırmaktır. Yaş ortalaması 46,20±12,70 olan 20 alt ekstremite lenfödem tanısı olan hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalarda lenfödeme sebep olan etyolojik nedenler; jinekolojik kanserler ve tedavileri (%25), travma (%25), primer lenfödem (%50) idi. Hastalar tedaviye başlamadan önce 3 gün ve tedavi başladıktan sonra her gün, alınan sıvı- atılan idrar miktarı ölçüldü. Hastalara 4 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere 20 seans Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi programı uygulandı. Tedavi sırasında her gün çevre ölçümü, ekstremite hacim ölçümü, normal eklem hareket açıklığı ölçümü, alınan sıvı- atılan idrar miktarı farkı ölçümü, MoistureMeterD compact (MMDC) ile subdermal sıvı yüzdesi ölçümü yapıldı. Ayrıca tedavi öncesi ve sonrasında Vücut Kitle İndexi ölçümü yapılıp, Lenfödem Yaşam Kalitesi Anketi uygulandı. Tedavi sonrasında bütün değerlendirme parametrelerinde anlamlı fark bulunurken, tedavi süresince alınan sıvı-atılan idrar farkı özellikle tedavinin ilk 15 gününde tedavi öncesi atılan sıvı miktarına göre anlamlı düzeyde daha fazla bulunmuştur. Sonuç olarak çalışmamızda Lenfödem Hastalarında Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapinin vücuttan sıvı atımı üzerine etkisi olduğunu objektif olarak değerlendirmiş olduk.

The aim of this study is to investigate objectively the effect of lymphatic fluid which is circulated with Complex Decongestive Therapy on fluid excretion from the body in patients with lymphedema. Twenty patients with lower extremity lymphedema (mean age 46.20) were included in the study. The etiological causes of lymphedema in the patients included in the study were gynecological cancers and their treatment (25%), trauma (25%), primary lymphedema (50%). The amount of excreted urine was measured for 3 days before the treatment and every day after treatment. Patients underwent 20 sessions of Complex Decongestive Therapy for 5 days a week for 4 weeks. During the treatment, daily environmental measurements, limb volume measurements, normal range of motion, measured urine difference, MoistureMeterD compact (MMDC) and subdermal fluid percentage were measured. In addition, body mass index was measured before and after treatment and lymphedema quality of life questionnaire was performed. Significant differences were found in all evaluation parameters after treatment. The difference between the excretion of fluid and urine was significantly higher than the amount of fluid excreted before treatment, especially in the first 15 days of treatment. As a result, in our study, we objectively evaluated the effect of complex decongestive physiotherapy on fluid excretion from the body in patients with lymphedema.
The effect of complex decongestive therapy on fluid excretion from the body in patiens with lymphedema
Keywords: Boşaltım Sistemi; İdrar Takibi; Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi; Lenfödem; Urinary System; Urine Monitoring; Complex Decongestive Physiotherapy; Lymphedema