Koroner bypass ve kalp kapak ameliyatlarında preoperatif ve postoperatif laktat seviyelerinin hastaların prognozlarına etkisinin karşılaştırılması - Dikdoğmuş, Muhammet (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Koroner arter hastalıkları ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer alır. Koroner arter bypass ameliyatı en çok yapılan ameliyat türüdür. Mitral kapak, sol atrium ve sol ventrikül arasında bulunur. Kanın ventrikülden, atriuma geri kaçmasını engelleyen kapaktır. Kalp kapak bozukluklarının ana nedenleri; doğuştan gelen bozukluklar, romatizmal ateş, yaşlılığa bağlı dejenerasyon, koroner kalp hastalıkları ve aort anevrizmasıdır. Bu çalışmada amacımız, koroner bypass ve mitral kapak replasmanı olan erişkin hastalarda ameliyat öncesinde ve sonrasındaki laktat, AST, ALT, kreatinin, üre, CRP, lökosit, trombosit ve pH değerlerinin hastaların prognozlarına etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Koroner Bypasslı (grup 1) n=15, Mitral kapak replasmanlı (grup 2) n=15 toplam 30 hasta dahil edilmiştir. Çalışma retrospektif olarak yapılmıştır. Elde ettiğimiz bulgulara göre; MVR'li olguların laktat, AST, CRP ve lökosit değerleri ameliyat sonrasında anlamlı artış gösterirken, sadece trombosit değeri anlamlı düşüş göstermiştir (p<0.05). ALT, üre, kreatinin ve pH değerlerinde ise ameliyat öncesi ve sonrasında anlamlı bir değişim görülmemiştir (p>0.05). Koroner bypasslı olgularda ise, laktat, AST, üre, kreatinin, CRP ve lökosit değerleri anlamlı artış gösterirken, sadece trombosit ve pH değerleri anlamlı düşüş göstermiştir (p<0.05). ALT değerinde ise anlamlı değişim görülmemiştir (p>0.05). Sonuç olarak; koroner bypass operasyonu geçirenlerde MVR'li hastalara göre laktat seviyelerinin daha fazla yükseldiği saptanmıştır. Bulgularımıza göre koroner bypasslı hastaların MVR'li hastalara göre prognozlarının daha farklı olduğu görülmüştür.

Coronary artery disease is the first cause of death. Coronary artery bypass surgery is the most common type of surgery. The mitral valve is located between the left atrium and the left ventricle. The mitral valve prevents the blood escaping from the ventricle to atrium back. The main causes of heart valve disorders are; Congenital disorders, rheumatic fever, age-related deterioration, coronary heart disease, and aortic aneurysm. Our aim in this study is to investigate the effect of lactate levels before and after surgery on the prognosis of patients in adult patients with coronary bypass and mitral valve replacement. Our aim in this study is to investigate the effect of lactate, AST, ALT, creatinine, urea, CRP, leukocyte, platelet and pH values before and after surgery on the prognosis of patients in patients with coronary bypass and mitral valve replacement. Thirty patients with coronary bypass (group 1) n = 15, mitral valve replacement (group 2) n = 15 were included in the study. The study was performed retrospectively. According to the findings we obtained; Lactate, AST, CRP and leukocyte counts of MVR patients showed a significant increase after surgery, but only a significant decrease in platelet counts (p<0.05). There was no significant change in ALT, urea, creatinine and pH values before and after surgery (p>0.05). Lactate, AST, urea, creatinine, CRP and leukocyte values were significantly increased in coronary bypass patients, but only platelet and pH values were significantly decreased (p<0.05). There was no significant change in ALT value (p>0.05). As a result; lactate levels were higher in patients with coronary by-pass operation than patients with MVR. According to findings, the prognosis of patients with coronary bypass was different according to patients with MVR.
Comparison of the effect of preoperative and postoperative lactate levels on coronary bypass and heart valve operations on the prognosis of patients
Keywords: Ekstrakorporeal Dolaşım; Laktat; Koroner Bypass; Mitral Kapak; Extracorporeal Circulation; Lactate; Coronary Bypass; Mitral Valve