Cutaneous metastases from breast carcinoma - multiple clinical presentations - Pekmezci, Erkin; Küçükodacı, Zafer; Kutlubay, Zekayi (Termedia Publishing House Ltd, 2021)
Cutaneous metastases usually appear as nonspecific groups of discrete, firm, painless nodules that emerge rapidly without any explanation. Some skin metastases may mimic specific dermatological conditions such as cutaneous cysts, dermatofibroma, granuloma teleangiectodes, hemangioma, herpes zoster eruptions, rapidly infiltrating plaques, alopecic patches, erysipelas and cellulitis [1].

Przerzuty nowotworów narz?dów wewn?trznych do skóry maj? zazwyczaj posta? niecharakterystycznych, twardych, niebolesnych guzków, które pojawiaj? si? nagle, bez uchwytnej przyczyny. Niektóre przerzuty do skóry mog? imitowa? inne schorzenia dermatologiczne, np.: torbiele, w?ókniaki, ziarniniaki naczyniowe, naczyniaki, zmiany skórne w przebiegu pó?pa?ca, ?ysienie z innych przyczyn, ró?? i stan zapalny tkanki podskórnej [1].
Przerzuty raka sutka do skóry – ró?ne obrazy kliniczne
Keywords: Breast Carcinoma; Cutaneous Metastases; Clinical Presentations