Adenoidektomi ve/veya tonsillektomi ameliyatının erken dönemde temporomandibular eklem (TME) ve ağız açıklığına olan etkisi - Günay, Celal; Cevizci, Raşit; Keleş, Ahmet; Dilci, Alper; Bayazıt, Yıldırım Ahmet (My University, 2017)
Bu çalışmada, adenoidektomi ve/veya tonsillektomi yapılan hastalarda ameliyat sırasında kullanılan ağız ekartörüne bağlı olarak ağız açıklığı derecesinde ve temporomandibular eklemde (TME) etkilenme olup olmadığının dijital kumpas aleti kullanıla- rak değerlendirilmesi amaçlandı. Kasım 2015 - Kasım 2016 yılları arasında üçüncü basamak bir KBB kliniği tarafından ağız ekar- törü kullanılarak adenoidektomi ve/veya tonsillektomi ameliyatı yapılan 30 hasta (6-43 yaşları arası, 17’si erkek ve 13’ü kadın) ile, kontrol grubu olarak septoplasti ameliyatı olan 20 hasta (19- 47 yaşları arası, 12’si erkek ve 8’i kadın ) olmak üzere toplam 50 hastanın ağız çene açıklığı dijital kumpas aleti ile ameliyattan 1 saat önce, 4 saat sonra, 1 hafta sonra ve 1 ay sonra olmak üzere ölçüldü. Adenoidektomi ve/veya tonsillektomi yapılan hastalarda operasyon sonrası 4. saat, 1 hafta sonrası ve 1 ay sonrası ağız açıklığı ölçümlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulun- muştur (p=0,001, p<0,01). Septoplasti yapılan hastalarda ise ope- rasyon sonrası 4.saat, 1.hafta sonrası ve 1 ay sonrası ağız açıklığı ölçümlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Her iki gruptaki ağız açıklığı ölçümlerinin yaş ile ilişkisi- ne bakıldığında; yaşla beraber ağız açıklığındaki artışın da %57,5 düzeyinde korelasyon gösterdiği saptanmıştır (r: 0,575, p=0,001, p<0,01). Sonuç olarak, adenoidektomi ve/veya tonsillektomi gibi ağız ekartörü kullanılarak yapılan ameliyatlarda; ağız açıklığı ve TME fonksiyonu ameliyat süresi ve hastanın yaşına bağlı olarak etkilenebilmektedir. Ancak, örneklem sayısının küçük ve takip sü- resinin kısa olması çalışmanın kısıtlılıklarıdır.

The aim of this study was to investigate the effects of mouth gag used in adenoidectomy / tonsillectomy on temporomandibular joint (TMJ) function and mouth opening with using digital dial type caliper. Mouth opening distance and TMJ function of a to- tal of 50 patients including 30 patients (6-43 yrs, 17 men, and 13 women) who had undergone adenoidectomy / tonsillectomy and 20 patients (19-47 yrs, 12 men and 8 women) of the cont- rol group who had undergone septoplasty between November 2015 and November 2016 at ENT Department of tertiary medical center were measured using digital dial type caliper one hour be- fore, and one week, and one month after the operation. Chan- ges in the distance of mouth opening at 4th hour, 1 week and 1 month postoperatively in the adenoidectomy / tonsillectomy group were statistically significant (p=0.001, p<0.01). Changes in the distance of mouth opening at 4th hour, 1 week and 1 month postoperatively in the septoplasty group were not statistically significant (p>0.05). There is 57.5% positive correlation betwe- en patients’ age, and range of mouth opening in two groups (r:0.575, p=0.001, p<0.01). As a conclusion; mouth opening and TMJ function might be effected by mouth gag in adenoidectomy / tonsillectomy surgeries depending on the duration of surgery and age of the patient. Small sample size and short follow-up period were limitations of the study.
Effect of adenoidectomy / tonsillectomy on temporomandibular joint (TMJ) function and mouth opening in early period
Keywords: Adenotonsillektomi; Temporomandibular Eklem; Ağız Açıklığı; Ağız Ekartörü; Adenotonsillectomy; Temporomandibular Joint; Mouth Opening; Mouth Gag