Awareness and knowledge of children with asthma who treated with subkutan immunotherapy - Akçal, Ömer; Taşkırdı, İlke; Özen, Selime; Akay Hacı, İdil; Kaya, Mehmet Şirin; Toprak Kanık, Esra; Karaman, Sait; Bahçeci Erdem, Semiha; Nacaroğlu, Hikmet Tekin; Karkıner, Canan Şule; Can, Demet (Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2021)
Objective: Asthma is one of the most common chronic diseases of childhood. Many studies have shown that education positively affects asthma control and patients' quality of life. In this study, it was aimed to measure the awareness levels of children who have been under observation for a long time and who underwent Allergen Specific Immunotherapy (AIT). Methods: Patients with asthma, asthma & allergic rhinitis and/or rhinoconjunctivitis who received subcutaneous AIT between July 2019 and December 2019 were included in our prospective case-control study. A questionnaire was applied to each patient, in which both the levels of awareness related to their disease and AIT, as well as their knowledge of the allergens and prevention measures they were sensitive to were measured. The results were examined. Age, gender, type of allergic diseases, allergen type, AIT time were evaluated statistically. Results: 82 cases (48 boys and 34 girls) were included in the study. The number of patients who know the name of the disease correctly is 68 (82.9%); The number of patients who knew allergens to be sensitive was found to be 47 (57.3%). It was observed that 15%-72% of the cases had information about asthma disease. Age, gender and diseases of the patients were not statistically different. Conclusion: In our study, it was observed that our children were highly aware of especially about sports and environmental protection methods. It is essential to raise awareness of patients and parents for increase treatment success and control the asthma.

Amaç: Astım çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biridir. Yapılan birçok çalışmada eğitimin, astım kontrolünü ve hastaların yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmada uzun süredir izlem altında olan ve Alerjen Spesifik İmmünoterapi (AIT) programı nedeniyle sık sık bir araya gelinen çocukların hem hastalıkları ve AIT ile ilişkili farkındalık düzeylerinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Prospektif, olgu kontrol çalışmamıza, Çocuk Alerji Polikliniği’ne Temmuz 2019-Aralık 2019 tarihleri arasında subkutan AIT uygulanan astım, astım&alerjik rinit ve/veya rinokonjonktivitli hastalar dahil edildi. Her hastaya hem hastalıkları ve AIT ile ilişkili farkındalık düzeylerinin, hem de duyarlı oldukları alerjenler ve korunma önlemleri ile ilgili bilgilerinin ölçüldüğü bir anket uygulandı. Anket sonuçları üzerinde yaşın, cinsin, alerjik hastalık tipinin, uygulanan alerjen tipinin, AIT süresinin etkisi olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 82 olgu (48 erkek ve 34 kız) alındı. Hastalığının tam olarak adını bilen olgu sayısı 68 (%82.9), duyarlı olduğu alerjeni bilen olgu sayısı ise 47 (%57.3) olarak saptandı. Olguların %15-72’sinin astım hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olduğu görüldü. Hastalara ait yaş cinsiyet ve sahip olduğu hastalıklar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Araştırmamızda özellikle spor ve çevresel korunma yöntemlerini içeren konular hakkında çocuklarımızın farkındalığının yüksek olduğu görülmüştür. Astım semptomlarının azaltılması ve kontrolünün sağlanması için tedavi uygulamaları ile beraber, tedaviye uyumu arttırmak için hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi ve bu eğitimin devamlılığının sağlanması esastır.
Subkutan immunoterapi uygulanan astımlı çocukların farkındalık ve bilgi düzeyi
Keywords: Asthma; Awareness; Immunotherapy; Knowledge; Astım; Farkındalık; İmmünoterapi; Bilgi Düzeyi