İstanbul Medipol Üniversitesi Hastanesi'nde metastatik kolorektal kanserli hastalarda klinikopatolojik faktörler ve prognoz üzerine etkileri - Çakan Demirel, Burçin (İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2018)
Kolorektal kanserler dünya genelinde en sık tanı alan kanser türünden biridir. Günümüzde çalışmalarda sağ veya sol kolona lokalize tümörlerin epidemiyolojik, histopatolojik, moleküler ve embriyolojik farklılıklar gösterdiği ve bunun tedavi ve prognozda etkili olabileceği gösterilmiştir. Çalışmamızda, metastatik kolorektal tanısı almış hastalarda klinikopatolojik ve moleküler faktörler arasındaki ilişkisinin gösterilmesi ile bu faktörlerin, özellikle tümör lokalizasyonun genel sağkalım (GSK) ve progresyonsuz sağkalım(PSK) üzerindeki etkilerinin geriye dönük olarak araştırılması amaçlandı. Çalışmaya İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Onkoloji Kliniğinde takip ve tedavi edilen, yeni tanı konulmuş 201 de novo metastatik kolorektal kanserli hasta dahil edilmiştir. Hastaların klinikopatolojik verileri ve moleküler özelikleri (BRAF/RAS mutasyonları) hasta dosyalarından kaydedildi. Hastaların mevcut parametrelere göre GKS ve PSK'ları analiz edildi. Tümör, hastaların 61'inde sağ kolonda lokalize, 140'ıında sol kolonda lokalizeydi. Moleküler özellikler incelendiğinde hastaların 105'i (%52.2) RAS mutant, 96'sı (%47.8) RAS mutant olmayan (Wild Tip: WT) olarak saptandı. Hastaların önemli çoğunluğu BRAF WT idi (n=154, %76.6). Tümör lokalizasyonuna göre PSK ve GKS için tek değişkenli analiz yapıldığında sağ kolon yerleşimli olan hastaların PSK ve GSK süreleri, sol kolon yerleşimli olanlardan anlamlı olarak daha kötüydü (sırasıyla p=0,003 ve p=0.005). RAS popülasyonu incelendiğinde de RAS WT grupta hem PSK hem de GSK süreleri sağ kolon tümörlerinde anlamlı olarak daha kısaydı. Çalışmamızda tümör lokalizasyonun sıklık dağılımı, sağ kolon tümörlerinde daha kısa sağkalım süreleri ve moleküler farklılıklar ile ilgili veriler literatür ile uyumlu bulundu. Tümör lokasyonunun günümüzde prognostik ve tedavi açısından da prediktif bir faktör olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda tümör lokasyonunun özellikle genetik, prognoz, tedavi faydalanımı açısından farklı özelliklere sahip olabileceği ortaya konulmuştur.

Colorectal Cancer is one of the most commonly diagnosed cancer worldwide. Recently, studies revealed differences between right and left-sided colon cancer regarding epidemiology, histopathology, molecular,embriology and their possible effect on treatment plan and prognosis. The aim of present study was retrospectively analyize associations between clinicopathologic and molecular features and their impact , particularly tumor localization, on overall survival(OS) and progression-free survival(PFS) in patients diagnosed with metastatic colorectal cancer. The study included newly diagnosed 201 de novo metastatic colorectal cancer patients who were followed-up and treated in Istanbul Medipol University Medical Faculty, Medical Oncology Clinic. Clinicopathological data and molecular features (BRAF / RAS mutations) were obtained from the patient records. OS and PFSs of patients were analyzed according to current parameters. The tumor was localized in the right colon in 140 patients and in the left colon in 61 patients. When the molecular features were analyzed, 105 (52.2%) of the patients were RAS mutants and 96 (47.8%) were non-RAS mutants (Wild Type: WT). Vast majorty of patients were BRAF WT (n=14, 76,6%). When the univariate analysis for OS and PSK was performed according to tumor localization, the OS and PFS duration of the patients with right colon were significantly worse than those in the left colon (p = 0.003 and p = 0.005, respectively). Additionaly, both OS and PFS rate in the RAS WT group were significantly worse than in right colon tumors based on RAS popülation investigations. In our study, parameters including frequency of tumor localization, shorter survival rates in right colon tumors and molecular differences were consistent with the literature. Tumor location has been shown to be a predictive factor in prognostic and therapeutic aspects. In present study, it has been shown that tumor location may have different characteristics especially in terms of genetic, prognosis and treatment benefit.
Clinicopathological factors and their effect on prognosis in patients with metastatic colorectal cancer
Keywords: Kolonrektal; Kanser; Lokalizasyon; Metastatik; Sağkalım; Cancer; Colorectal; Localization; Metastatic; Survival