Kapsaisin'in farelerde travmatik beyin hasarı sonrası nöroprotektif etkileri - Helvacı, Beril Gül (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Travmatik beyin hasarı (TBI), künt veya penetran bir kuvvetin kafatasında oluşturduğu hasardır. Kafatası kırığı, kortikal kontüzyon, hemoraji, hemotoma gibi birincil hasarlara neden olabilir. Birincil hasar sebebiyle gelişen hücresel süreçler ikincil hasar olarak adlandırılır. Ödem ve inflamasyon, ikincil hasarın sonuçlarıdır. Ödem, serebral ve vasküler olarak ikiye ayrılır. Serebral ödem, hasar sonrası fonksiyonelliğini yitiren adenozin trifosfat (ATP) bağımlı Na+\K+ pompaları sebebiyle hücre içine su girişidir. Vasküler ödem, vasküler içeriğin vaskülatürden beyin parankimine sızmasıdır. İnflamasyon ise kan beyin bariyeri (BBB) geçirgenliğini arttırarak ödem oluşumuna sebep olabilir. Ödem hacmi küçülmesinin bilişsel ve motor işlevleri iyileştirdiği bilinmektedir. Bu sebeple TBI sonrası ilgili patolojik fazın saptanıp doğru tedavi uygulanması çok önemlidir. Bu tez çalışmasında, kriyojenik metot kullanılarak TBI modeli oluşturulmuştur. Kapsaisin (CAP) antioksidan, antikarsinojen, anti-inflamasyon ve analjezik etkilere sahip çok yönlü bir alkoloiddir. Bu kapsamda deney grubuna 10 mg\kg kapsaisin ve kontrol grubuna %5 etanol (EtOH) intraperitonel enjeksiyonu yapılmıştır. Gruplar arasındaki hasar alanları, ödem hacimleri, inflamatuar ve nöroprotektif proteinlerin seviyeleri karşılaştırılmıştır. Böylece kapsaisinin TBI'da inflamasyon ve beyin ödemini nasıl etkilediği, inflamasyon belirteçleri aracılığıyla incelenmiştir. Çalışma sonucunda, inflamatuar protein ifadelerinin kontrol grubunda ve nöroprotektif proteinlerin ifadesinin ise kapsaisin grubunda daha fazla olduğu saptanmıştır. Hasar alanının kapsasisin grubunda daha küçük olduğu görülmüştür. Kapsaisinin beyin ödemi için anlamlı bir fark oluşturmadığı gözlenmiştir. Beyin ödemi ve inflamasyon arasındaki ilişkinin nasıl olduğu tam olarak bilinmemektedir. Protein analizleri, kapsaisinin nöroprotektif ve antiinflamatuar etkileri olduğunu göstermiştir. Kapsaisin ve beyin ödemi ilişkisini bu tez çalışması dışında detaylı inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın kapsaisin ve beyin ödemi ilişkisinin anlaşılmasında yol gösterici olması beklenmektedir.

TBI is damage that is a consequence of penetrating or blunt forces. It can be the reason for primary injuries such as hemorrhage, cortical contusion, and hematoma. Secondary injury is the cellular process that results from primary injury. Edema and inflammation occur during the secondary injury. Edema has two types including vascular and cerebral. Cerebral edema is the influx of water into the cell result of ATP-dependent Na+\K+ pumps which lost function. Vascular edema is the leak of vasculature content to the brain parenchyma. Inflammation can increase the blood-brain barrier permeability and cause edema formation. Edema volume reduction is known to improve cognitive and motor functions. For this reason, it is crucial to determine the relevant pathological phase after TBI and apply the correct treatment. In this thesis, the TBI model was created using the cryogenic method. Capsaicin is a versatile alkaloid with antioxidant, anticarcinogen, anti-inflammatory, and analgesic effects. In this context, 10 mg/kg of capsaicin was injected into the experimental group and 5% EtOH was injected into the control group. Damage areas, edema volumes, and levels of inflammatory and neuroprotective proteins were compared between the groups. Thus, how capsaicin affects inflammation and brain edema in TBI was investigated through inflammation markers. As a result of the study, it was determined that the expression of inflammatory proteins was higher in the control group and the expression of neuroprotective proteins was higher in the capsaicin group. It was observed that the damaged area was smaller in the capsaicin group and capsaicin did not make a significant difference in cerebral edema. The exact relationship between brain edema and inflammation is not known. Protein analyzes have shown that capsaicin has neuroprotective and anti-inflammatory effects. Apart from this thesis study, no study has been found that examines the relationship between capsaicin and brain edema in detail. This study is expected to guide the understanding of the relationship between capsaicin and brain edema.
Neuroprotective effects of capsaicin after traumatic brain injury in mice
Keywords: Beyin Ödemi; İnflamasyon; Kapsaisin; Nöroprotektif; TBI; Brain Edema; Capsaicin; Inflammation; Neuroprotective; TBI